Schrijft u binnenkort uw Erfgoedweekactiviteit in?

Erfgoeddag 2022 in Ninove © Jonas De Gent

Heeft u zin om deel te nemen aan de Erfgoedweek? Bedenk de komende weken dan alvast de insteek op uw onderwijsactiviteit en dien uw activiteit(en) in voor 2 december. Een vroege, maar noodzakelijke timing: leerkrachten plannen immers al in het najaar welke klasuitstappen ze in 2023 zullen maken. 

Voor activiteiten op Erfgoeddag zelf heeft u − zoals steeds − tijd tot de eerste vrijdag na de kerstvakantie, 13 januari.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Denk, vooraleer u van start gaat met het inschrijven van uw activiteit, even na over volgende vragen: 

  • Heeft uw activiteit een concrete titel en een beknopte omschrijving?​
  • Heeft u een passende afbeelding die u kan en mag opladen? ​
  • Erfgoedklasbakken: wanneer bent u beschikbaar? In welke regio's, in welke dagdelen? ​
  • Moet er gereserveerd worden voor uw activiteit? Op welke manier? (Via e-mail, met een Google-formulier ...)

Inschrijven in drie stappen 

  1. Log in via https://inschrijven.erfgoeddag.be. Neemt u voor de eerste keer deel? Maak dan een account aan. U kunt nu starten met het indienen van uw activiteit(en). Druk steeds op ‘Opslaan’ zodat er geen informatie verloren gaat. U kunt kiezen tussen twee formulieren: eentje voor de Erfgoeddag en eentje voor de Erfgoedweek.
  2. Wanneer u uw activiteit indient, ontvangt uw lokale coördinator een bericht. Hij of zij kijkt de activiteit na en stuurt ze door naar uw regionale coördinator (erfgoedcel). Die doet een laatste check, en publiceert. 
  3. FARO zorgt ervoor dat de activiteit gepubliceerd wordt op de UiTdatabank (Erfgoeddag) en op Cultuurkuur.be (Erfgoedweek). We verspreiden uw activiteit via verschillende communicatie-acties naar het onderwijsveld en het publiek. Maar: communiceer ook zelf over uw initiatief! Spreek de leerkrachten van uw kinderen aan, vermeld het initiatief in een mailing naar scholen of deel de activiteit op lokale Facebookgroepen van leerkrachten. Kortom: u ontwikkelde een mooie activiteit en mag daar best trots op zijn! Zorg dat uw brede netwerk hiervan op de hoogte is en kan deelnemen.

Lukt het echt niet om uw activiteit tijdig, dus voor 2 december, in te dienen? Geen paniek, er is een flexibele deadline. Maar besef dat u daarmee − zeker voor scholen − een omvangrijk potentieel bereik mist.

Van harte welkom op het digitale vragenmoment

U heeft al heel wat ideeën voor een of meerdere activiteit(en). Maar hoe kunt u hiermee nu concreet aan de slag? En hoe maakt u die activiteit aantrekkelijk? 
 
Het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) en FARO zijn uw klankbord tijdens enkele digitale vragenmomenten. De medewerkers van CAG hebben heel wat ervaring met het in kaart brengen, onderzoeken en presenteren van agrarisch erfgoed. De FARO-medewerkers ondersteunen u graag bij praktische vragen rond de organisatie van een Erfgoeddagactiviteit. Tijdens deze digitale vragenmomenten kunt u bij collega’s van CAG en FARO terecht voor advies en feedback. 

  • 13 december 2022 | Thematische invulling (15-16 uur of 19-20 uur)
  • 26 januari 2023 | Vormelijke uitwerking (15-16 uur of 19-20 uur)

Deelnemen is gratis, inschrijven kan hier.

Op zoek naar extra inspiratie?

Publicaties

Vormingen

Partners

  • Natuurpunt
    Heeft u er al aan gedacht om uw lokaal Natuurpunt bezoekerscentrum op te zoeken? Zij hebben interesse in een deelname aan Erfgoeddag en ontvingen een uitnodigende brief vanuit FARO en Natuurpunt. Misschien kunt u samen een activiteit uitwerken? Zo kunt u rekenen op elkaars netwerk, expertise en communicatie. Neem contact op.
  • Centrum voor Agrarische Geschiedenis
    CAG bestudeert de geschiedenis en het erfgoed van landbouw, voeding en landelijk leven vanaf de tweede helft van de 18e eeuw tot vandaag. Bezit u een collectie? Of bent u de drijvende kracht achter een traditie? Bent u professioneel bezig met erfgoed of bent u bijzonder geïnteresseerd? Dan helpt CAG u graag verder.
    Schrijf in voor het vragenmoment.
  • Steunpunt Levend Erfgoed
    SLE, het Steunpunt Levend Erfgoed, komt op voor het bewaren van oude en streekeigen rassen. Dat doen ze door het organiseren van activiteiten, het uitbouwen van netwerken en het aanbieden van ondersteuning aan organisaties die hierrond willen werken. Deze ondersteunende werking biedt SLE ook aan u − Erfgoeddagdeelnemer − aan. Heeft u een idee voor een activiteit met levende dieren en heeft u daarbij nog praktische of inhoudelijke vragen? Dan kunt u bij SLE terecht voor advies en feedback. Neem contact op.

Vragen?

Neem contact op met de coördinatie Erfgoeddag. Wij helpen u graag verder. faro.be/erfgoeddag is de uitvalsbasis voor alle tips, inspiratie en praktische informatie rond Erfgoeddag en Erfgoedweek 2023.

Foto: Erfgoeddag 2022 in Ninove © Jonas De Gent

Michelle Van Meerhaeghe
erfgoeddag
erfgoededucatie
Evenement