Erfgoeddag en Erfgoedweek: alles wat u over Beestig! wil weten

Erfgoeddag en de Erfgoedweek 2023: wat bent u van plan?

  • In uw archief zit heel wat beeldmateriaal over landbouw maar u bent nog op zoek naar een scherpe thematische focus. 
  • Uw museum heeft een collectie opgezette dieren die al jaren op depot staan en u overweegt om die op Erfgoeddag te presenteren. 
  • Uw vzw heeft interesse om een gespreksavond te organiseren over onze omgang met dieren maar weet niet goed waar te beginnen. 
  • U vindt dat dit thema dé kans biedt om een rondleiding voor jongeren te organiseren maar u heeft hier nog geen ervaring mee. 

Kortom: u heeft al heel wat ideeën voor een of meerdere activiteit(en). Maar wat kunt u hiermee precies doen binnen het kader van Erfgoeddag? En hoe maakt u die activiteit aantrekkelijk? 
 
Het Centrum voor Agrarisch Erfgoed (CAG) en FARO zijn graag uw klankbord tijdens deze digitale vragenmomenten. De medewerkers van CAG hebben heel wat ervaring met het in kaart brengen, onderzoeken en presenteren van agrarisch erfgoed. De FARO-medewerkers ondersteunen u graag bij praktische vragen rond de organisatie van een Erfgoeddagactiviteit. Tijdens deze digitale vragenmomenten kunt u bij collega’s van CAG en FARO terecht voor advies en feedback op uw activiteitsvoorstellen. We denken samen na om uw activiteit uitdagender, creatiever of duurzamer te maken. 

Programma

13 december 2022 | Thematische invulling (15-16 uur OF 19-20 uur)

Vragen- en feedbackmoment over de invulling van uw activiteit. Welke insteek kiest u? Welke focus legt u? Of zijn er andere benaderingen mogelijk? Hoe kunt u uw activiteit ook na Erfgoeddag en Erfgoedweek laten verderlopen?

26 januari 2023 | Vormelijke uitwerking (15-16 uur OF 19-20 uur)

U diende uw activiteit netjes op tijd, tegen 13 januari, in via het centrale inschrijvingssysteem. De komende maanden werkt u alles concreet uit. Maar hoe maakt u uw activiteit bijzonder? Waar speelt u extra op in? Op welke manier kunt u deze activiteit (inter)actiever maken of kunt u een ander format (dan gebruikelijk) uitproberen

Opgelet! Deze sessies worden opgebouwd rond uw vragen. Het is dus echt de bedoeling dat u een concrete vraag – klein of groot – stelt aan de medewerkers van CAG en FARO. Bezorg ons uw vraag op voorhand via het online inschrijfformulier.

Praktisch

Nog niet vertrouwd met de werking van CAG?

CAG bestudeert de geschiedenis en het erfgoed van landbouw, voeding en landelijk leven vanaf de tweede helft van de 18e eeuw tot vandaag. Bezit u een collectie? Of bent u de drijvende kracht achter een traditie? Bent u professioneel bezig met erfgoed of bent u bijzonder geïnteresseerd in ...? Dan kunt u bij CAG terecht voor advies. In de CAG-kennisbank vindt u een schat van informatie over het verleden en het erfgoed van landbouw, voeding en landelijk leven.

Erfgoeddag 2023: Beestig!

Van vleermuis, werkpaard en schoothond tot en met de grote boze wolf, de ekster op de galg, de eerste zwaluw, de zwarte weduwe of de immer naarstige houtworm: op zondag 23 april komt u gegarandeerd het hele dierenrijk tegen, voor en achter de schermen. Dan draagt Erfgoeddag als thema 'Beestig!'. Activiteiten tussen 17 en 28 april, tijdens de Erfgoedweek, richten zich op scholen. Hier is een link met het thema ‘Beestig!’ niet noodzakelijk.

FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, verzorgt de overkoepelende coördinatie van Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. U kent ons wellicht omwille van de communicatiecampagne, het vormingsaanbod, de inspiratiebrochure of het inschrijvingssysteem. Erfgoedcellen nemen de rol op van regionale coördinator. Uw lokale coördindator engageert zich om Erfgoeddag in uw stad of gemeente mee te ondersteunen en uit te dragen.

Uiteraard zijn we steeds bereikbaar voor vragen en feedback. Bel of mail ons gerust via info@erfgoeddag.be of 02 213 10 74.

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 0 euro (gratis).
  • Het kortingstarief voor deze vorming is 0 euro (gratis) en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
  • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
  • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Type
Infodag
Sectoren
Cultureel-erfgoedsector
Inschrijven
Ik neem deel op:
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Online
Lesgevers
Femke Paulussen en Chantal Bisschop (CAG), Eva Begine en Michelle Van Meerhaeghe (FARO)
Prijs
Gratis
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Elders op FARO

De voorbije maanden werd achter de FARO-schermen hard gewerkt aan een actualisering van de Toolbox Waarderen. Het geoptimaliseerde en uitgebreide ...
Doe zoals Anneleen van Lommel van Erfgoed Noorderkempen en deel uw lesidee via Erfgoedwijs.be, een deelsite van KlasCement. Hoe? Op ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange