Hoe kan ik als erfgoedorganisatie deelnemen aan Erfgoeddag?

Erfgoeddag 2022 was heel bijzonder. Onder de roepnaam Erfgoeddag maakt school! belichtte het evenement het erfgoed van het schoolleven en -verleden. Momenteel breiden we volop het thema van 2023: 'Beestig' voor. Dan vindt het evenement plaats op zondag 23 april 2023.
Op deze site zal u binnenkort inspiratie en praktische richtlijnen voor de volgende editie terugvinden.
De plannen voor de Erfgoeddag(-week) 2022 in één oogopslag
De Erfgoeddageditie van 2022 wordt bijzonder, zeker voor iedereen die samen met ons mee de band tussen erfgoed en onderwijs wil versterken. Onder het motto Erfgoeddag maakt school! belicht Erfgoeddag het erfgoed van het schoolleven en -verleden. Voor het eerst koppelen we er een volledige Erfgoeddag-week aan.
Erfgoeddag
Op zondag 24 april ontvangen we op Erfgoeddag traditiegetrouw het publiek. Met als blikvanger het ‘schools’ erfgoed: alles wat te maken heeft met opvoeding, leren en opgroeien. Het is een breed thema: zowel handboeken als andere hulpmiddelen kunnen aan bod komen, net als tradities als de eindejaarsreizen, straffen en beloningen, schooluniformen en noem maar op.
- U vindt heel wat tips en insteken in de inspiratiebrochure.
- Activiteiten voor Erfgoeddag registreren kan via inschrijven.erfgoeddag.be. Meer info over uw inschrijving leest u hier.
Erfgoeddag-week
Deze editie biedt ook een primeur! Van maandag 25 tot en met vrijdag 29 april organiseren we een hele Erfgoeddag-week voor leerlingen en leerkrachten uit het lager en middelbaar onderwijs in Vlaanderen en Brussel. Een week waarin we collectief, met de hele erfgoedsector, leerlingen en leerkrachten warm laten lopen voor erfgoed. Verras scholen met een uniek en onweerstaanbaar aanbod. Gratis, om de drempel zo laag mogelijk te maken. Hoe doet u dat concreet? Het komt erop neer dat u uw werking, expertise en collecties in de kijker zet. Hoe? Dit zijn de mogelijkheden:
- Rol deze week de rode loper uit voor leerkrachten en leerlingen en ontvang klassen voor een echte VIP-rondleiding of –workshop. Denk aan een bijzondere ontvangst, een kijk achter de schermen, probeer een nieuwe interactieve werkvorm uit, laat andere medewerkers of vrijwilligers gidsen, voorzie een uitzonderlijke gastvrouw of -heer…
- Door als ‘Erfgoedklasbak’ langs te gaan in scholen en te vertellen over uw passie.
- Door uw educatieve materialen voor onderwijs te delen via Erfgoedwijs.be.
Tegelijkertijd nodigen we álle leerkrachten en schooldirecties in Vlaanderen en Brussel uit om in die week erfgoedactiviteiten te plannen. Hier leest u hoe we dat doen. Erfgoeddag kan ook hét moment zijn om het resultaat te tonen van een langere samenwerking tussen scholen en lokale erfgoedpartners rond het erfgoed in de nabije omgeving van de school. Denk bv. aan Buurten met erfgoed en Slimerfgoed.
Registreer zo gauw mogelijk uw activiteiten voor de Erfgoeddag-week via inschrijven.erfgoeddag.be. Meer info over uw inschrijving leest u hier.