Deel uw educatieve materialen via Erfgoedwijs.be
We willen in (aanloop naar) de Erfgoeddag-week, maar uiteraard ook daarna, leerkrachten aanmoedigen om zelf aan de slag te gaan met erfgoed in hun lespraktijk. Ze kunnen dit bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van de talloze educatieve materialen en pakketten die in het erfgoedveld reeds ontwikkeld zijn door erfgoedcellen, archieven, musea, vrijwilligersorganisaties … Sinds het voorjaar 2021 is er één adres waar al deze erfgoededucatieve materialen gebundeld worden: Erfgoedwijs.be. Erfgoedwijs.be is een deelsite van KlasCement, een website met een bereik van maar liefst 275.131 leerkrachten.
In aanloop naar de Erfgoeddag-week zet Erfgoeddag deze website meer dan eens in de kijker. Verduurzaam dus uw educatief materiaal en zorg dat het op Erfgoedwijs.be wordt opgenomen. Hoe doet u dat?
Snelstartgids
Start via de website van KlasCement om ook uw materiaal via Erfgoedwijs aan leerkrachten te communiceren. Via uw account kunt u lesmateriaal toevoegen en delen. Verken de snelstartgids van KlasCement. Daarin leest u stap voor stap hoe u materialen invoert.
Gebruik trefwoorden
Ken steeds het trefwoord erfgoed toe aan alle educatieve materialen die u toevoegt. Dit zorgt ervoor dat ze niet alleen op KlasCement, maar ook op de deelsite Erfgoedwijs.be verschijnen. U kunt natuurlijk ook bijkomende trefwoorden kiezen uit deze lijst. Afhankelijk van welk(e) trefwoord(en) u kiest, wordt uw ingevoerde item ook ondergebracht bij een van de thematische tegels op de deelsite.
Volg de workshop
Tijdens deze sessie leert u hoe u uw nieuwe educatieve materialen aan Erfgoedwijs toevoegt en hoe u uw bestaand aanbod op Erfgoedwijs actueel houdt. Dit najaar organiseerden we deze praktijksessie specifiek voor de Erfgoeddag-week. Wanneer hier voldoende vraag naar blijkt, dan organiseren we deze digitale sessie met plezier opnieuw.
Stuur een mail naar info@erfgoeddag.be, dan voegen we u toe aan de contactlijst.
Enkele eerste tips bij het invoeren van een initiatief
Voelt u zich niet helemaal thuis in leerdoelen?
- Hier worden de 16 sleutelcompetenties verduidelijkt.
- Hier leest u een overzicht van de leerdoelen.
- In dit filmpje worden leerdoelen in het secundair onderwijs verduidelijkt.
- Voor een overzicht van de leerdoelen lager onderwijs, zie hier.
Wat is precies het verschil tussen Cultuurkuur.be en Erfgoedwijs.be?
Cultuurkuur focust op activiteiten voor leerlingen (specifiek rond cultuur) in samenwerking met (een) externe partner(s) en waarvoor een dynamo-subsidie kan worden aangevraagd. Goede praktijkvoorbeelden zijn te raadplegen op Cultuurkuur. In dat geval gaat het over relatief langdurige trajecten, niet over één enkele activiteit. Op Cultuurkuur kunt u zichzelf als samenwerkingspartner presenteren en ook uw educatief aanbod posten.
KlasCement (en specifiek Erfgoedwijs.be) richt zich tot alle thema’s en vakken die in scholen aan bod komen, van taal tot wiskunde en dus ook erfgoed. Het gaat hier eerder over lesmaterialen en leermiddelen, en ook activiteiten.
Op Cultuurkuur.be verschijnt dus vooral het aanbod van (tijdelijke) activiteiten. Erfgoedwijs.be focust zich meer op (permanenter) lesmateriaal in de vorm van pdf-pakketten, audiovisueel materiaal, etc. Vaak is het dus niet zo strak gescheiden en zit er wel wat overlap op.
Hoe zoeken leerkrachten op Erfgoedwijs.be?
Elke leerkracht zoekt anders, daar moet u zich van bewust zijn. Tegels zijn handig om inspiratie op te doen, goed voor leerkrachten die dus gewoon ideeën willen sprokkelen. Daarnaast zijn er leerkrachten die meteen specifiek naar hun vak/niveau op zoek gaan. Het is interessant om zelf eens te kijken op Erfgoedwijs.be onder ‘leermiddelen’. Daar ziet u welke selectiecriteria er kunnen aangevinkt worden. Beslis op voorhand al even hoe uw materiaal past bij een bepaald onderwijsniveau, bij vakken en bij welk soort leermiddel. Wanneer u dan een leermiddel wil uploaden, is het belangrijk om een concrete inhoudsbeschrijving toe te voegen met suggesties hoe de leerkracht het in de klas kan gebruiken. Hier kunt u best de link leggen naar concrete leerdoelen of sleutelcompetenties.
Hoe kunt u producten op verschillende manieren goed duidelijk maken in de items?
Log in en klik op de knop ‘voeg toe’. Er verschijnen drie kolommen. De rechterkolom is bedoeld voor het educatief aanbod van én in (erfgoed)organisaties. Zo kunt u een aankondiging, een nascholing of fysiek materiaal toevoegen. U voegt het item toe in 4 stappen of in te vullen pagina’s. Niet alle velden zijn verplicht. De verplichte velden zijn gemarkeerd.
De linker- en middenkolom bieden ook mogelijkheden om bv. digitale materialen toe te voegen. Hier voegt u het item toe in één stap of in te vullen pagina. Deze leermiddelen zijn doorgaans in de klas te gebruiken.
Bv. een digitaal lespakket
- Gaat het over zuiver digitaal materiaal? Dan kiest u best een item in de middenkolom. Let op, de middenkolom gaat over leermiddelen die in de klas ingezet worden. Voor bv. een luisterspel in het museum kiest u bij voorkeur kolom 3 (fysiek materiaal). Hou er rekening mee dat u voor leermiddelen als bv. een video of audio verplicht bent (een link naar) het materiaal op te laden.
- Wordt een lespakket bv. digitaal aangeboden, en kan de leerkracht het (gratis) downloaden? Kies dan bij voorkeur de snelinvoer in kolom 1 (downloadbaar materiaal).
Bv. een educatief pakket in het museum zelf
- Check bij de knop ‘fysiek materiaal’ of de categorie (drager) die u wil opladen in de lijst staat. Indien u als museum bv. een rondleiding met atelier in het museum aanbiedt, kies dan eerder voor nascholing of activiteit (of workshop of andere activiteit).
Vergeet niet op de knop ‘bewaar’ of ‘verzenden’ te drukken.
Wat gebeurt er nadat ik een leermiddel heb ingezonden?
Een team van moderatoren (KlasCementmedewerkers) kijkt de bijdrage na op taalfouten, op vakinhoudelijke aanpak en auteursrecht. Niet op pedagogische aanpak. Hou er rekening mee dat het gemiddeld een week duurt vooraleer uw leermiddel online verschijnt. Nadien krijgt u bericht dat uw leermiddel gepubliceerd is.
Hoe ga ik om met auteursrechten?
Een heldere toelichting leest u hier.
Grasduin op voorhand al eens door Erfgoedwijs.be
Zo kunt u vlotter de juiste keuze maken. Ook de aard van de trefwoorden kan de keuze mee bepalen. Welke knop u kiest om het leermiddel toe te voegen, bepaalt de velden die u moet/kan invoegen.
Boeiende voorbeelden gevonden? Bewaar die dan in een favorietenmap.
In een favorietenmap kunt u leermiddelen opslaan die u op een later moment snel wil terugvinden. Of u bewaart er zoekacties die u nog eens kunt gebruiken. U bent de enige die de map beheert, maar u kunt de map wel delen. Klik op het hartje rechts bovenaan het leermiddel. Als u rechts in de bovenbalk op uw naam klikt, ga dan verder naar favorieten, maak een nieuwe map aan of voeg het leermiddel aan een bestaande map toe.
Meer info
Heeft u vragen over dit initiatief, of zijn er zaken onduidelijk? Contacteer dan Anne Milkers via anne.milkers@faro.be of 02 213 10 84