Inspiratie voor mijn Erfgoeddagactiviteit
FARO-bibliotheek
Op zoek naar invalshoeken en mogelijkheden om in 2023 tijdens de Erfgoedweek te werken met kinderen en jongeren? Of snuistert u graag door onze bibliotheek op zoek naar materiaal rond beestig erfgoed? Welkom!
Wist u trouwens dat de FARO-bibliotheek een waar paradijs is voor dieren, groot en klein? Van zwarte katten tot huisstofmijten: graag presenteren we u een mooie selectie boekentips uit de FARO-bibliotheek. Inspiratie te over om u voor te bereiden op Erfgoeddag 2023. Om het u gemakkelijk te maken, werden alle titels gebundeld in een uitgelichte collectie die u terugvindt via de bibliotheekcatalogus. Vijf thematische categorieën wijzen u vervolgens de weg. Surf rechtstreeks naar de collectie of lees er meer over in dit blogbericht.
De bibliotheek kan bezocht worden op dinsdag, na afspraak, van 8.30 tot 16.00 uur. Een afspraak maken kan eenvoudig via bibliotheek@faro.be of 02 213 10 60. Meer informatie vindt u hier, of raadpleeg de bibliotheekcatalogus online via LIMO.
Digitale scheurkalender 'Van boer tot bord'
Zes erfgoedpartners sloegen de handen in elkaar en ontwikkelden n.a.v. Erfgoeddag 2022 een digitale scheurkalender, speciaal voor leerkrachten en leerlingen uit het lager onderwijs. Foto’s en afbeeldingen maken het erfgoed op een speelse manier toegankelijk.
Erfgoed is
Erfgoed helpt ons om cultuur over generaties heen richting en betekenis te geven. Het stelt ons bovendien voor de uitdagende vraag wat wij kunnen en willen doorgeven aan wie na ons komt. In de publicatie Erfgoed is delen een aantal auteurs hun ideeën over de rol die elk van ons kan opnemen in het proces van erfgoedvorming en betekenisgeving. Daarin leggen ze de focus op het belang en potentieel van erfgoed in cultuureducatie.
Download de publicatie
Edubox Cultuur
De EDUbox Cultuur is een gratis lespakket dat jongeren onderdompelt in cultuur en erfgoed. Aan de hand van deze EDUbox kunnen leerkrachten secundair onderwijs jongeren stimuleren in hun reflectie over en beleving van cultuur; én in de eigen expressie ervan. Het pakket is bovendien gelinkt aan eindtermen.
Praktijkvoorbeelden afgelopen edities
Elke editie van Erfgoeddag zijn er organisaties die niet verlegen zitten om een snedig voorstel en buiten de lijntjes durven kleuren. Dat blijkt uit de omschrijving van de activiteit, de partnerschappen die ze afsluiten, de uitdieping van het thema, het experimentele karakter van de activiteit, hoe ze de gemeenschap betrekken bij de uitwerking, enz. Deze organisaties worden beloond met een bijzondere vermelding.
- Benieuwd hoe de beestige editie van Erfgoeddag in 2023 er uit zag? Bekijk dan de aftermovie voor Erfgoeddag, is luister naar deze ervaringen van erfgoedwerkers en leerkrachten: Yper Museum, Rubenshuis en FARO.
- Deze video's blikken terug op een aantal ervaringen van editie 2022: Mechelen, ADVN, De Wespen vzw en MAS.
- In aanloop naar de Erfgoedweek 2022 hielden we verschillende gesprekken met Erfgoedklasbakken in spe. Die interviews leest u hier: Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, M HKA, Stadsarchief Poperinge, TSM Mechelen, KADOC, erfgoedcel De Voorkempen en Yper Museum.
- 2020 en 2021 was een periode waarin we samen leerden hoe een digitaal evenementenaanbod uit te werken. Dat herkent u in deze selectie: podcast erfgoedmysteries, erfgoednachtspel, Erfgoeddag vanuit uw kot, digitale activiteiten.
- Snuister door de steractiviteiten voor editie 2019, met als thema 'Hoe maakt u het?': Antwerpen, Limburg, Brussel, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen.
- Hier en hier ontdekt u een overzicht van alle steractiviteiten uit 2018. Toen had Erfgoeddag als thema 'Kiezen'.
Inspiratie opdoen voor de uitwerking van uw evenement?
Erfgoed in de Praktijk ontwikkelt elk jaar een reeks vormingen die vrijwilligers versterken in de uitwerking van hun evenementen. Dit aanbod wordt gepubliceerd op de FARO-kalender en verspreiden we via de nieuwsbrieven van alle partners. Benieuwd welke vormingen we in het verleden al organiseerden? Op de website van Histories vindt u een overzicht.
Op zoek naar financiering?
Op zoek naar middelen voor uw kleinschalig erfgoedproject? We helpen u graag uw eigen crowdfundingsactie opzetten. Sinds 2020 werkt Erfgoed in de praktijk hiervoor samen met Growfunding en Cera aan een project. Op faro.be/sector leest u er alles over.
Vragen? We zijn er voor u
Weet dat u er niet alleen voor staat: we ondersteunen u, samen met vele enthousiaste lokale coördinatoren en erfgoedcellen. Heeft u vragen, of toetst u uw ideeën graag met ons af? Neem contact op met Michelle Van Meerhaeghe via info@erfgoeddag.be of 02 213 10 74.