Erfgoeddag

banner erfgoeddagen

 

Al meer dan twintig jaar toont de cultureel-erfgoedsector zichzelf op de eerste zondag na de paasvakantie van zijn allerbeste kant. In 2024 is dat zondag 21 april over 'Thuis', volgend jaar is het zondag 27 april 2025 met het thema 'Game on!' over sport en spel. Het doel van al die inspanningen? De rijkdom, verscheidenheid en het potentieel van al het roerend en immaterieel cultureel erfgoed dat Vlaanderen en Brussel rijk is onder de aandacht van zoveel mogelijk mensen brengen.

Waarover gaat het?

Erfgoeddag laat de nieuwsgierige bezoeker kennismaken met het roerend en immaterieel erfgoed, in al zijn verscheidenheid en met al het werk dat daar voor en achter de schermen bij hoort.

  • Met roerend erfgoed bedoelen we allerlei objecten en dingen. Denk bijvoorbeeld aan oude boeken, schilderijen, etsen, foto's, archiefstukken en werktuigen om een ambacht te kunnen uitvoeren.
  • Onder immaterieel erfgoed plaatsen we de niet-tastbare gebruiken en gewoontes van vroeger, cultuur in levende menselijke lichamen, die we willen doorgeven aan mensen in de toekomst. Voorbeelden zijn het mandenvlechten, het pruikenmaken, de thuisverpleging in Geel, Sint-Barbarafeesten, thee- of biercultuur, wafels bakken, verhalen vertellen, technieken om de hoofden van reuzen te maken, ...