Erfgoeddag 2024 focust op het thema 'Thuis'
Wat maakt een huis tot een (echte) thuis? Ogenschijnlijk een doodeenvoudige vraag, maar schijn bedriegt. Want uit wat bestaat dat, dat thuisgevoel? Erfgoeddag, op zondag 21 april 2024, zoekt uit wat het gewone zo bijzonder maakt, vroeger en nu. Een dag vol gevoelens, wetenswaardigheden, zintuigelijke ervaringen, ontdekkingen en vragen over uw nabije buurt, verbondenheid, migratie, reizen en nog veel, veel meer!
Wat kan dit thema omvatten?
We werken momenteel aan de inspiratiebrochure voor het nieuwe thema. U mag de brochure vanaf midden september in de postbus verwachten. Houdt u deze zomer graag al eens een brainstorm? Dan kunnen deze kapstokken u misschien op weg zetten.
- Wat maakt een huis een thuis? (Een nieuwe thuis zoeken en vinden, thuisloosheid, heimwee, nostalgie … )
- Hoe doet u aan familieonderzoek?
- Hoe verzamelt u migratieverhalen?
- Wijkgeschiedenis: hoe leest u een buurt?
- Thuis is mijn taal: taaloefenkansen, inclusief werken
- Koppeling met andere themadagen: Vlaanderenleestdag, Slow Art Day of Poëzieweek 2024 (eveneens thema 'Thuis')
- Welzijn: passieverzamelingen, verhuizen …
- Culinair erfgoed: impact van smaken
- Een huis voor god: rol van religie
- Van het huis: medewerkers voor de schermen
- Trekkend leven, trekkende beroepen
- ...
Oproep: mooie voorbeelden
Organiseerde u al een workshop over het thema 'Thuis', las u een boeiend boek of is er een tentoonstelling die niet mag ontbreken in de brochure? Laat het ons weten!
Bereik het jonge publiek met de Erfgoedweken
De initiatieven die we samen opzetten voor leerlingen uit het lager en secundair onderwijs zijn een groot succes, zo blijkt uit het activiteitenaanbod, de evaluaties en de vele mooie verhalen. Tussen 15 en 26 april 2024 zijn er opnieuw Erfgoedweken. Een link met het thema ‘Thuis’ mag, maar is niet noodzakelijk.
U kunt uw onderwijsaanbod zo laten aansluiten bij heel diverse thema's en dus ook heel diverse schoolvakken en -richtingen. Neemt u volgend schooljaar een les WO of artistieke vorming over in de lagere school of zoekt u liever jongeren op in lessen economie, wetenschappen of talen? Brainstorm erover met collega’s en verken opties die passen bij uw erfgoedverhaal en -passie.
Ook hierbij geldt: hebt u een tip of een ervaring die u graag met ons deelt? Laat het ons zeker weten. Hebt u nog vragen over de organisatie van een aanbod voor scholen? Dan kunt u steeds contact opnemen met FARO-medewerker Eva Begine via eva.begine@faro.be.
Foto: Erfgoeddag 2023 bij Gallo Romeins Museum © FARO, fotograaf Dries Theuwissen