Oproep: organiseert u ook een activiteit op Dag van de Trage Weg?

Dag van de Trage Weg 2023

Fietstochten, wandelingen, lintje-knip bij nieuwe paden, picknicks, zoektochten en nog veel meer … Tijdens de Dag van de Trage Weg komen duizenden wandelaars, fietsers, ruiters en andere enthousiastelingen een weekend lang samen op en langs trage wegen. Dit jaar is dat op 14 en 15 oktober.

Opzet

Dag van de Trage Weg is dé opendeurdag van de trage wegen. Onbekende parels, eeuwenoude paden en zelfs bedreigde wegjes zijn het hele weekend het decor voor zo’n 400 activiteiten in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Van de Westhoek tot het Maasland. Van Hoogstraten tot in Aarlen. In het groen of in de stad. Langs historische wegen of gloednieuwe doorsteekjes. 

Doe mee en organiseer een activiteit in uw buurt! Iedereen kan een activiteit op het programma zetten: een wandel- of mountainbikeclub, jeugdbeweging, werkgroep, wijkcomité of natuurvereniging. Ook activiteiten van lokale besturen of samenwerkingen tussen verschillende groepen zijn van harte welkom. 

Erfgoed en trage wegen?

Heel wat trage wegen hebben historische roots. De geschiedenis van sommige veld- of kerkwegels klimt zelfs op tot in de Romeinse tijd. Het zijn relicten die getuigen van oude verbindingen tussen dorpskernen (kerkwegels), van vroegere doorgangen voor landbouwers (karrensporen), van wegen die werden gebruikt om boten voort te slepen (jaag- en dijkpaden op oeverstroken) of van verdwenen trein- en tramverbindingen. Ze zijn vaak levend erfgoed waarover heel wat anekdotes en legendes bestaan. Denk maar aan de smokkel- en molenpaadjes.

Alle erfgoedverenigingen en -liefhebbers kunnen een activiteit organiseren in hun streek. Uiteenlopende initiatieven zijn mogelijk, langs en over trage wegen. Denk bijvoorbeeld aan een verhalennamiddag, een wijk- of patrimoniumwandeling, heropening van een oude kerkwegel, plaatsing van naambordjes, verkenning van een smokkelroute, een expo, enz.

Doet u mee? 

Op dagvandetrageweg.be vindt u meer info en inspiratie. U kunt er meteen ook uw eigen activiteit registreren. Trage Wegen zorgt voor communicatie en ondersteuning. Vragen? Neem contact op met info@dagvandetrageweg.be of 09 331 59 29.

Michelle Van Meerhaeghe