Scherp uw verteltechniek aan

Verhalen in de erfgoedsector worden vaak gekenmerkt door een overvloed aan feiten: jaartallen, eigen- en plaatsnamen, historische contexten, kunststromingen, maatschappelijke tendensen … Kortom, we verzetten graag en vaak een groot volume aan gegevens die allemaal belangrijk (lijken te) zijn. Nuances zijn immers cruciaal, niet? Maar hoe de aandacht van het publiek écht capteren? Hoe hen raken, opdat ze zich herkennen in of identificeren met het verhaal?

Het antwoord op die vragen is eenvoudig: door uw verhaal op een andere manier te vertellen. Door andere keuzes te maken in wat u vertelt, en door uw verhaal meer beeldend op te bouwen. Door spanning en emotie toe te voegen en ook door goed na te denken over wie u als hoofdpersoon neemt. U heeft als verteller echt meer keuzes en invalshoeken dan u denkt. En weet dat elke keuze een effect heeft op de kracht van het verhaal en de betrokkenheid van het publiek. 

Tijdens deze praktische workshop gaan we samen met Fred Versonnen aan de slag. U ontdekt al doende wat het effect is van verteltechnieken, zoals het vertragen en versnellen, het inzetten van zintuiglijke elementen, het opzetten van spanningsbogen en het gebruik van stiltes. En u leert hoe u het verhaal voor verschillende doelgroepen kunt brengen. Aan het eind van deze workshop bent u klaar om uw eigen verhalen aan te pakken en op een frisse manier aan uw publiek te vertellen. En misschien wel voor het organiseren van een Erfgoeddagactiviteit?

Doelgroep: voor iedereen die voor een groep een (erfgoed)verhaal wil vertellen, op Erfgoeddag of op een ander moment. Of u nu een lezing wil geven, een rondleiding gidst of een gastles verzorgt: verteltechnieken komen altijd van pas. 

Over de lesgever 

Fred Versonnen is een ervaren verteller/lesgever en begeleidt heel wat workshops in binnen- en buitenland. Na deze workshop kijkt u helemaal anders naar verhalen en kan u zelf aan de slag om uw publiek te boeien met een pakkende vertelling.

19 januari 2023, 10.00 tot 16.00 uur

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 90 euro.
  • Het kortingstarief voor deze vorming is 70 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
  • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
  • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Type
Workshop
Trefwoorden
Communicatie en promotie
Sectoren
Cultureel-erfgoedsector
Inschrijven
Facturatiegegevens
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Priemstraat 51, Brussel
Lesgevers
Fred Versonnen
Prijs
90 euro (standaard)
70 euro (sector en studenten)
Deelnemers
Max. 20 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Projectmedewerker educatie – Erfgoeddag-week
T
02 213 10 81

Elders op FARO

Welke contacten bestaan er tussen Vlaamse en Britse cultureel-erfgoedorganisaties? Welke impact heeft de Brexit op die contacten? En welke uitdagingen ...
Doe zoals Anneleen van Lommel van Erfgoed Noorderkempen en deel uw lesidee via Erfgoedwijs.be, een deelsite van KlasCement. Hoe? Op ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange