Publiekscampagne Erfgoeddag van start

Erfgoeddag 2023

Zondag 23 april: die dag richt Erfgoeddag de schijnwerpers op onze mededieren. Van trekpaard, schoothond en Mechelse koekoek tot en met tradities waarin dieren optreden zoals de hondenzwemming, Reynaert de vos, de eerste zwaluw en de immer naarstige houtworm. Bezoekers komen gegarandeerd het hele dierenrijk tegen, voor en achter de schermen. 

Samen met bijna 670 erfgoedorganisaties presenteert Erfgoeddag een programma van ruim 1.000 gratis activiteiten. En er is nog meer, want tussen 17 en 28 april doen heel wat scholen mee aan de tweede editie van de Erfgoedweek. Er zijn ook twee primeurs, die ontdekt u verder in deze blog. 

Het is duidelijk: of u nu zin hebt in debat en bijleren of gewoon een boeiende wandeling of leuke workshop wil volgen, Erfgoeddag biedt dit jaar een bijzonder gevarieerd en actief programma dat inzet op alle leeftijden. 

Het thema

Dieren en mensen leven al millennialang samen. Maar de manier waarop dat gebeurde is de laatste honderd jaar erg gewijzigd. Deze editie van Erfgoeddag focust op onder meer de evolutie van dierenwelzijn, de manier waarop we vandaag (anders) naar dieren kijken, de ontwikkeling van landbouw en dieren als verzamelobject. Wat met gecontesteerde tradities zoals haanslaan? Vanwaar stamt de traditie van de totem (dierennaam) in de jeugdbeweging? En welke dierenverhalen worden vandaag nog verteld? 

Op zoek naar meer context over dit thema? Die vindt u in de inspiratiebrochure Erfgoeddag en in het themanummer ‘Beestig erfgoed’ van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed.

Het programma

Vanaf vandaag kan iedereen het aanbod op zondag 23 april ontdekken via www.erfgoeddag.be. Elke activiteit heeft een beestige link en is gratis. Voor sommige activiteiten moet vooraf gereserveerd worden. Bij de vele gezinsactiviteiten staat aangegeven voor welke leeftijdscategorie de activiteit is bedoeld. Er zijn een duizendtal activiteiten.

Deze editie biedt ook niet één maar twee primeurs: 

  • Heel wat Natuurpuntafdelingen organiseren die dag uitzonderlijk een activiteit. Daarbij gaan ze in op de evolutie van dier en natuur rondom ons. Denk daarbij aan wandelingen, markten en allerhande demonstraties. Snuister door het aanbod.

  • Op zondag 23 april vindt ook de allereerste editie van Vlaanderenleestdag plaats, een uitnodiging om te komen meelezen op een van de vele unieke leesplekken in Vlaanderen. Concreet betekent dat dat er dit jaar op Erfgoeddag uitzonderlijk veel vertelmomenten op unieke locaties, lanceringen van wandelingen of fietstochten of voorleesmomenten met dierenfabels zijn. Ontdek alle activiteiten op www.vlaanderenleestdag.be.  

Na het overweldigende succes van de eerste editie in 2022 gaat FARO verder op de formule van de Erfgoedweek. Tussen 17 en 28 april kunnen leerlingen en leerkrachten uit het lager en middelbaar onderwijs proeven van cultureel erfgoed. Verken het aanbod voor scholen op Cultuurkuur.be.

Erfgoeddag & Erfgoedweek voor organisatoren 

Legt u momenteel de laatste hand aan uw initiatieven voor Erfgoeddag of Erfgoedweek? Dan kunt u ook de komende weken bij Eva en Michelle terecht voor vragen of feedback. In de links hieronder leest u hoe u de allerlaatste voorbereidingen vlot doet verlopen: 

Erfgoeddag voor journalisten 

Download het persbericht.

We hopen u te mogen ontmoeten tijdens de Erfgoeddag of Erfgoedweek en wensen u een inspirerend evenement toe! 

Michelle Van Meerhaeghe