Dacht u al aan de verzekering van uw vrijwilligers voor Erfgoeddag?

Erfgoeddag 2022 in Ninove © Jonas De Gent

U diende een activiteit in voor Erfgoeddag en bent intussen volop in de weer met de concrete uitwerking ervan. Dacht u daarbij ook al aan de verzekering van uw vrijwillige medewerkers?

Is een verzekering nodig? 

Als organisator van een activiteit bent u zelf verantwoordelijk voor de verzekering van uw vrijwillige medewerkers. Verdere info hierover leest u in de algemene voorwaarden van Erfgoeddag. In het algemeen gelden de volgende principes:

  • Gaat een vrijwilliger (*) als Erfgoedklasbak langs op een school, op uitnodiging van die school? >> Dan moet de school een verzekering voorzien​. 
  • Organiseert een erfgoedvereniging of -organisatie een aanbod op locatie? (Vippakket)​ >> Dan moet de vereniging of organisatie zelf in een verzekering voorzien​ voor de vrijwilliger. 
  • Organiseert een erfgoedvereniging of -organisatie een activiteit die plaatsvindt op een school, maar waarbij de school enkel optreedt als locatie? (Erfgoeddagactiviteit voor het publiek)​ >> Dan moet de vereniging of organisatie zelf in een verzekering voorzien​ voor de vrijwilliger. 

Bespreek dit best op voorhand met de vrijwillige medewerker of de erfgoedorganisatie, om dan te bepalen of een vrijwilligersverzekering nodig is. 

Hoe kan ik een vrijwilligersverzekering afsluiten? 

Verder lezen op de Erfgoedwijzer 

Een vrijwilligersverzekering en een vrijwilligersbeleid in uw organisatie hangen nauw met elkaar samen. Bovendien zijn er maatschappelijke tendensen en juridische aspecten waarmee u best rekening houdt. Deze checklist op de Erfgoedwijzer zet u op weg.

(*) Dit artikel gaat enkel over vrijwilligers. Als een medewerker professioneel aan de slag is in uw organisatie (werknemer), dan is in principe de eigen organisatie (de werkgever) al voldoende verzekerd. Een voorbeeld: als een FARO-medewerker naar een school gaat, dan beschouwt FARO dit als een zending en valt dit onder de arbeidsongevallenverzekering.   

Foto: Erfgoeddag 2022 in Ninove © Jonas De Gent

Michelle Van Meerhaeghe