Contactdag CAG zoomt in op relatie erfgoed & dieren. Welkom!

Op donderdag 30 maart organiseert CAG samen met FARO een 'beestige' contactdag in Leuven. In aanloop naar Erfgoeddag brengen beide partners een reeks sprekers in stelling die de manier waarop we omgaan met dieren vanuit verschillende disciplines grondig onder de loep nemen.
Wat staat er op het programma?
In de voormiddag loodsen deze sprekers u door het boeiende cultuurlandschap, met bijzondere focus op dieren:
- Drs. Maarten Reesink (Universiteit Amsterdam) | Dierbare denkbeelden. Veranderingen in (het denken over) mens-dierrelaties
- Prof. em. Johan De Tavernier (KU Leuven) | Over mensen, dieren en hun welzijn in vloeibare tijden
- Dr. Chantal Bisschop (CAG) | Dieren en immaterieel erfgoed in beweging
In de namiddag staat de praktijk centraal, met verschillende parallelle sessies. Vanuit diverse invalshoeken kijken we naar roerend, immaterieel en levend erfgoed. Uitwisseling en dialoog rond dieren en erfgoed staan centraal.
- Wat is levend erfgoed? Waarom is het belangrijk en hoe gaat u ermee aan de slag? Dialoogtafel met Jan Martens (Steunpunt Levend Erfgoed) en Maarten Jacobs (Kempens Hoen).
- Beestig erfgoedonderzoek: vernieuwende projecten op basis van origineel bronnenmateriaal. Dialoogtafel met Ben Gruwier (VUB) en Andreas Wigger (Archiv für Agrargeschichte).
- Gesprekstechnieken: hoe gaat u op een verbindende manier met elkaar in gesprek over een potentieel ontvlambaar onderwerp? Workshop met dr. Jacqueline van Leeuwen (FARO) en Elien Doesselaere (FARO).
- In gesprek over (opgezette) dieren in musea: op welke manier ontsluit u ze naar het publiek? Hoe geeft u duiding? Wat neemt u mee naar de toekomst? Dialoogtafel met prof. dr. Luc Brendonck (Museum voor Dierkunde) en Katrijn D'hamers (FARO).
U kunt tot vrijdag 24 maart 203 inschrijven via deze link.
Beestig advies en inspiratie bij CAG
CAG, het Centrum voor Agrarische Geschiedenis, bestudeert de geschiedenis en het erfgoed van landbouw, voeding en landelijk leven vanaf de tweede helft van de 18e eeuw tot vandaag. Hun ervaringen maken hen een bijzonder waardevolle partner voor Erfgoeddag, met als thema 'Beestig!'. U kunt deze editie op verschillende manieren bij hen terecht voor inspiratie en advies.
- CAG werkte een inspiratiepagina uit waarop u verschillende themaverhalen ontdekt: dieren op het veld, dieren op ons bord en dieren overal.
- De manier waarop mens en dier samenleven is de laatste honderd jaar erg gewijzigd. In de Erfgoeddag inspiratiebrochure lichten Femke Paulussen en Chantal Bisschop toe op welke manier dat gebeurde en hoe u hiermee aan de slag kunt op Erfgoeddag.
Erfgoeddag 2023
Inschrijven voor Erfgoeddag & Erfgoedweek blijft mogelijk. Doe dat wel zo snel mogelijk. U mist ondertussen een aantal communicatiekansen bij nationale en regionale partners. Alle praktische info leest u op faro.be/erfgoeddag. Zo plannen we - naast de contactdag - nog twee vormingen die u goed voorbereiden op Erfgoeddag. Misschien tot dan?
- Hoe communiceer ik over mijn Erfgoeddagactiviteit? (23 februari, online)
- Hoe spreekt u een jong publiek aan met uw erfgoedverhaal? (21 maart, KBR Brussel)
U kunt ook steeds terecht bij Eva of Michelle voor vragen of feedback.
Foto: Melkmeisjes © CAG