Collegagroep Communicatie I Hoe communiceer ik over mijn Erfgoeddagactiviteit?

Organiseert u weleens een publieksactiviteit? Dan weet u hoe belangrijk het is om hierover tijdig, correct en sterk te communiceren. En dat is niet altijd eenvoudig. Want hoe bouwt u een sterke spanningsboog op naar uw evenement? Wat zijn do’s en dont’s? Hoe gaat u op zoek naar communicatiepartners? Via welke kanalen vindt u uw doelgroep(en)? En op welke manier kunt u het in 2023 eens anders aanpakken dan gewoonlijk? 

In deze basissessie getuigen een aantal Erfgoeddagorganisatoren over hun ervaringen met communicatie over een evenement. Samen gaan we hier dieper op in. We doorlopen de communicatiestappen van indienen tot plaatsvinden en gaan daartussen op zoek naar inspirerende voorbeelden.

Uitgangspunt zijn deze vragen: 

 • Wat liep goed? Wat minder? Hoe komt dat?
 • Hoe heb ik het aangepakt?
 • Wat zijn aandachtspunten?
 • Wat zou ik anders doen met de kennis die ik nu heb?
 • Hoe evalueer ik de huidige situatie? Hoe ga ik ermee in de toekomst aan de slag?
 • Welke aanbevelingen doe ik aan mijn communicatiecollega’s?

Doelgroep: iedereen die als communicatiemedewerker aan de slag is en die weleens een evenement mee organiseert, is welkom in deze vorming. Hou er rekening mee dat de info en voorbeelden zich toespitsen op Erfgoeddag. Van deelnemers wordt een actieve inzet verwacht.

Programma 

14.00 uur: Verwelkoming & de basics. Timing en communicatietools voor Erfgoeddag | Michelle Van Meerhaeghe, FARO

14.20 uur: Samen sta je sterk. Hoe zoek ik communicatiepartners? | Liesbeth Van Nerom en Joren Reynders, Museum Hof van Busleyden/ Erfgoedcel Mechelen

14.40 uur: Vragenronde

14.50 uur: Offline communicatie blijft noodzakelijk: van programmabrochure naar … Met welke formats kunt u variëren? | Anneleen Van Lommel, Erfgoedcel Noorderkempen

15.10 uur: Vragenronde

15.20: Pauze

15.25 uur: Online communicatie: hoe betrekt u actief uw publiek? | Diethard Vlaeminck, KOERS. Museum van de Wielersport

15.45 uur: Vragenronde 

16.00 uur: Voorzien einde 

Erfgoeddag 2023

Op zondag 23 april komt u gegarandeerd het hele dierenrijk tegen, voor en achter de schermen. Dan draagt Erfgoeddag als thema 'Beestig!'. Activiteiten tussen 17 en 28 april, tijdens de Erfgoedweek, richten zich op scholen. Alle info over de komende editie, leest u op faro.be/erfgoeddag.

Collegagroepen communicatie

Deze sessie kadert in de bredere reeks collegagroepen communicatie, die FARO organiseert. Werkt u als communicatiemedewerker in de cultureel-erfgoedsector? Dan stuit u ongetwijfeld ook geregeld op allerhande vragen. Zowel strategische als heel operationele vragen waarover u graag eens van gedachten wil wisselen met collega’s.

Onder het motto ‘samen sterk’ houden we in deze collegagroepen een aantal communicatievraagstukken tegen het licht. In alle openheid wisselt u in deze collegagroepen met collega’s ervaringen, inzichten en expertise uit. In het voorjaar van 2023 plannen we deze vier collegagroepen: 

Tarieven

 • Het standaardtarief voor deze vorming is 0 euro (gratis).
 • Het kortingstarief voor deze vorming is 0 euro (gratis) en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
 • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
 • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Inschrijven
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht. Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland. De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Online, via Microsoft Teams
Prijs
Gratis
Deelnemers
Max. 40 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum

Elders op FARO

Op 16 mei heten we u en de rest van de cultureel-erfgoedsector welkom in Lamot voor een Groot Onderhoud over ...
Collecties vormen het hart van een museum, archief of erfgoedbibliotheek. Maar welke accenten zijn van tel als het over collectiebeleid ...
U bent ErfgoedApp-tourmaker en wil uw tour nog beter promoten? Dan biedt FARO u de mogelijkheid om een folder te ...