Wedstrijd: boek een Erfgoedklasbak en win een bordspel over migratieverhalen

Erfgoedweek 2023 © FARO

Nodigt u tijdens Erfgoedweek een Erfgoedklasbak uit die een lesuur overneemt met een boeiend en gepassioneerd erfgoedverhaal? Of trekt u eropuit met de klas voor een vipactiviteit? Boek dan snel deze gratis activiteit en maak kans op het bordspel This is not a game. Met dit spel kunt u met uw klas op een speelse manier werken rond migratieverhalen van vroeger en nu. 

Erfgoedweek: wat is dat?

Sinds vorig jaar organiseert FARO niet alleen Erfgoeddag, maar ook Erfgoedweek. Die vindt in 2023 plaats tussen 17 en 28 april: twee weken lang kunt u genieten van een uniek en gratis aanbod van allerlei erfgoedspelers in Vlaanderen en Brussel, gericht op zowel het lager als het middelbaar onderwijs.

Wat dacht u van een archivaris, museumdirecteur of conservator in de les? Of een workshop van een ambachtsman of -vrouw, een molenaar of imker? Allemaal bewijzen ze dat erfgoed leeft, voer is voor gesprek en aanzet tot creativiteit. Trekt u er toch liever opuit? Dat kan! Talrijke musea, archieven en andere instellingen ontvangen uw klas als vips.

Verken het volledige aanbod via cultuurkuur.be/erfgoedweek en zie in een oogopslag wat er mogelijk is in uw regio. U kunt meteen contact opnemen met de organisator en concrete plannen maken.

Merksemse Imkerij tijdens Erfgoedweek 2022 © Erfgoedlab Antwerpen
Erfgoedlab Antwerpen tijdens Erfgoedweek 2022 © Erfgoedlab Antwerpen
ADVN tijdens Erfgoedweek 2022 © Erfgoedlab Antwerpen
Kazerne Dossin tijdens Erfgoedweek 2022 © FARO
Koers. Museum voor de wielersport tijdens Erfgoedweek 2022 © FARO

Wedstrijd: win het bordspel This is not a game

Kon u met de organisator concreet afspreken op welke dag uw klas deelneemt aan de Erfgoedweek? Bezorg FARO dan een screenshot van de bevestiging en wie weet wint u het bordspel This is not a game. We mogen maar liefst twintig bordspelen uitdelen: tien Nederlandstalige, vijf Franse en vijf Engelse versies. Ook in de les vreemde talen kunt u dus met het spel aan de slag! Mail de bevestiging naar info@erfgoeddag.be.

Waarom werken met dit bordspel?

Bordspel This is not a game © FARO
Bordspel This is not a game © FARO

This is not a Game is een bordspel waarbij leerlingen zich inleven in het verhaal van een vluchteling. Ze doen dat aan de hand van verhaalkaarten en doe-opdrachten die het verhaal vertellen van veertien vluchtelingen, die leefden tussen de middeleeuwen en het heden. Zo krijgen kinderen en jongeren inzicht in wat vluchten is, maken ze kennis met enkele basisbegrippen en ontdekken ze spelenderwijs de impact van vluchten.

Het bordspel is ontwikkeld voor leerlingen van de derde graad van het basisonderwijs en alle graden van het secundair onderwijs en past in de eindtermen. Het is ook geschikt voor het volwassenenonderwijs. Het spel kan met een volledige klas gespeeld worden, in vier groepen. Er zit ook een handleiding bij voor leerkrachten die ondersteuning geeft bij de naverwerking ervan in de klas.

This is not a Game werd ontwikkeld door FARO, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen.

Wat heeft FARO nog meer in petto voor leerkrachten? Surf naar de Erfgoeddag-pagina voor leerkrachten en verken het aanbod. U leest er meer over de Erfgoedweek maar ook over andere initiatieven die u helpen om met erfgoed aan de slag te gaan in de klas.

eva.begine