(Bijna) in 1, 2, 3 naar een digitale Erfgoeddagactiviteit
Erfgoeddag herneemt in 2021 het thema ‘De Nacht’ tijdens een heus feestweekend op 24 en 25 april. Ook komend voorjaar blijft er onzeker uit zien. Dat vraagt om een bewuste aanpak. Hoe kunt u uw evenement zo veilig mogelijk organiseren? En hoe bedenkt u een zinvol (digitaal) alternatief?
In oktober spraken we met Beau Van Dooren (coördinator Open Monumentendag bij Herita) en Louise Vermeersch (projectmedewerker bij COMEET) naar aanleiding van de jaarlijkse Erfgoeddag inspiratiesessies. In deze blog delen we enkele tips.
Open Monumentendag midden in de pandemie
Open Monumentendag zette in september 2020 volop in op digitale activiteiten en op een combinatie van fysieke en digitale initiatieven. Herita organiseerde daarvoor o.a. een groepsaankoop van een promovideo, een dronevideo of 360° virtuele tours.
Uit haar ervaringen met deze buitengewone editie, neemt Beau Van Dooren drie tips mee:
- Een digitale activiteit staat sterker als ondersteuning van een fysieke activiteit dan als puur digitale activiteit.
- Een digitale activiteit is duurzaam maar zorg ervoor dat u op Erfgoeddag zelf een extra initiatief/stimulans hebt om de mensen net die dag naar uw activiteit te trekken.
- Een goede communicatie en reclame maken het geheel succesvol.
Even illustreren aan de hand van twee voorbeelden:
- Museum Plantin-Moretus organiseerde een online tentoonstelling. Die werd tijdens Open Monumentendag ondersteund door een échte fysieke activiteit. Er kon gereserveerd worden voor een spel, dat dan ook gelivestreamd werd.
- De Abdij van Ename werd tot leven gewekt door middel van virtual reality. U kon ervaren hoe de abdij er in de middeleeuwen uitzag. Reden tot succes? De belevenis was enkel ter plaatse zichtbaar én er werd stevig ingezet op sterke communicatie vooraf.
Ook fiets- en wandelroutes deden het goed. Opvallend: er is een extra interactieve ervaring nodig om het de moeite te maken om op die dag langs te gaan. Koppel er een sterk verhaal aan en voorzie bv. minivoorstellingen onderweg. Of organiseer een zoektocht waarbij enkel tijdens Erfgoeddag een cadeautje kan opgehaald worden.
Digitaal, dat is moeilijk en duur?
Digitale belevingen hoeven niet altijd veel geld te kosten of technologisch vooruitstrevend te zijn. Zo ervaart Beau Van Dooren het gebruik van QR-codes of tours in de ErfgoedApp als een laagdrempelige, goedkope tool om zelf te experimenteren. Maar! Niet alle bezoekers gaan graag volledig digitaal tijdens hun bezoek. Voorzie daarom steeds ook ‘analoge’ informatie ter plaatse. Ook een handleiding die verduidelijkt hoe u de QR-codes gebruikt, of de ErfgoedApp-tour opstart, is handig.
Iftar vanuit uw kot in het Meetjesland
Toen duidelijk werd dat Erfgoeddag in 2020 niet fysiek zou kunnen plaatsvinden, organiseerde Erfgoedcel COMEET op sneltempo een ‘Iftar vanuit uw kot’. Hier leest u meer over het initiatief. Louise Vermeersch blikt positief terug op de ervaring en deelt deze tips:
- Wees creatief en gebruik de crisis om te experimenteren met andere vormen van publiekswerking. Dat kunnen digitale alternatieven zijn, maar denk ook aan creatieve ‘analoge’ formats om mensen met minder toegang tot het digitale te betrekken. Bv. de openbare ruimte gebruiken, doe-opdrachten, info in de postbus steken, enz.
- Fysieke activiteiten zijn zeker nog mogelijk én broodnodig. Maar hou al tijdens de ontwikkeling rekening met het coronavirus zodat u, indien nodig, snel kan schakelen naar een andere locatie, bubbelbezoeken, reservatiesystemen of ‘hybride’ activiteiten met een digitaal luik.
- Zet in op nieuwe samenwerkingen om een publiek te bereiken dat minder vertrouwd is met Erfgoeddag.
Louise voelt aan dat we met z’n allen vooral op zoek zijn naar tools of instrumenten die laagdrempelig én budgetvriendelijk zijn. Probeer niet om het warme water opnieuw uit te vinden maar realiseer dat er eigenlijk al veel kan op een toegankelijke manier. Zo is video maken en monteren relatief makkelijk en hebben de meeste bezoekers vandaag een smartphone met internetverbinding. Maar verlies bij dit alles bovenal de link met een fysieke beleving niet uit het oog. Erfgoeddag blijkt vaak een succes omwille van de tactiele ervaringen en ontmoetingen. Vroeger, maar des te meer ook in de huidige tijden van afstand houden.
Elders in erfgoedland
Eerder dit jaar zetten we vanuit FARO heel wat digitale initiatieven in de kijker. Misschien kunnen ook die inspiratie bieden?
- Maak en speel een erfgoed(nacht)spel in uw buurt
- Ontwikkel uw eigen virtuele rondleiding met ICOM Vlaanderen
- Geniet van enkele digitale Erfgoeddagactiviteiten
- Beluister Erfgoeddagactiviteiten vanuit uw kot
- Beleef cultuur digitaal tijdens de Museum Week
- Erfgoed en kunst boomen online. En offline?
- Ontdek de vloggende gidsen van het Vredescentrum Antwerpen
- Tel mee af met Jacob Smits
- Ontdek immaterieel erfgoed digitaal: van kaartspelen en speculaas tot openingsdansen
- Duistere avonturen met Geheugenissen
Tot slot, op deze pagina verzamelt FARO informatie over de coronacrisis voor de cultureel-erfgoedsector. We verwijzen naar actuele sectorgidsen, protocollen, aanbevelingen en websites over het COVID-19-virus.
Foto: QR-codes scannen tijdens Open Monumentendag 2020. © Stefan Dewickere