Ontwikkel uw eigen virtuele rondleiding

René den Engelsman, Bezoeker fotografeert de Nachtwacht met een digitale camera, 2013. Publiek domein via Rijksstudio.

Op 18 mei vierde de museumsector dubbel feest: heel wat musea mochten terug de deuren openen én we vierden de internationale museumdag. Daarom lanceert ICOM Belgium Flanders een bijzonder initiatief om uw digitale werking te ondersteunen.

#museums4equality

Voorlopig kunnen enkel erkende musea fysiek terug openen, maar ook digitaal kunt u van alles beleven. Het centrale thema voor deze editie van de internationale museumdag was 'Musea voor gelijkheid: diversiteit en inclusie'. Op de sociale media kunt u zich onder #IMD2020 en #Museums4Equality laten inspireren door heel wat initiatieven. Op deze kaart vindt u een overzicht van alle activiteiten.

Tijdens de lockdown en op internationale museumdag, staan virtuele museumbezoeken centraal. Niet elk museum is daar al mee aan de slag gegaan. ICOM Belgium Flanders ging daarom op zoek naar een laagdrempelige en betaalbare oplossing. Onder de noemer 'Door de muren heen', lanceert de organisatie een actie voor haar instellingsleden.

Door de muren heen 

  • Wilt u uw museum digitaal ontsluiten?
  • Biedt u bezoekers graag een digitale rondleiding aan in de vaste collectie?
  • Legt u graag een tijdelijke expo vast, zodat die ook na de einddatum nog virtueel doorlopen kan worden?
  • Of denkt u eraan om bezoekers een blik te laten werpen in het depot, maar dan digitaal? 

ICOM Belgium Flanders wil de digitale werking van musea ondersteunen zodat zij, ook bij gesloten deuren, een aanbod naar buiten kunnen brengen. Virtuele rondleidingen kunnen hierbij een oplossing bieden. Niet elk museum is hier al mee aan de slag gegaan. Vooral bij kleinere musea ontbreekt vaak de kennis, tijd en de nodige budgetten om een digitale tour te (laten) ontwikkelen. ICOM Belgium Flanders vond een laagdrempelige en betaalbare oplossing in een samenwerking met enkele leveranciers van Matterport.

Koudwatervrees? De voorbije weken werden al enkele pilootprojecten getest. U kunt een kijkje nemen in de expo Camouflage van FeliXart of in een van de tentoonstellingen in Museum Dhondt-Dhaenens, een museum dat deze technologie al langer inzet en er fijne ervaringen mee heeft. Ook Musea Turnhout gebruikt dezelfde tool om zijn depotwerking digitaal zichtbaar te maken.

Alle musea die lid zijn van ICOM Belgium Flanders kunnen gebruikmaken van het voordeeltarief om digitale tours te laten ontwikkelen. Hier leest u alle praktische informatie over dit initiatief.

ErfgoedApp

Ontdek MEER met de ErfgoedApp

Ook de ErfgoedApp kan een interessante tool zijn om uw collectie digitaal te ontsluiten. Dankzij een scan met het cameraoog van een smartphone of tablet, ontvangt de bezoeker geluids- en tekstfragmenten en filmpjes. Verder lezen

Bron tekst: Lancering digitale dienstverlening 'Door de muren heen', ICOM Belgium Flanders
Foto: René den Engelsman, Bezoeker fotografeert de Nachtwacht met een digitale camera, 2013. Publiek domein via Rijksstudio.

Michelle Van Meerhaeghe