Volg het cultureel erfgoed vanuit uw kot

Compilatie vloggende gidsen © Vredescentrum

Vanuit uw zetel thuis toch een bezoek brengen aan de tentoonstelling Vreugde & Verdriet, Antwerpen bevrijd 1944-1945 van het Vredescentrum Antwerpen in het FelixArchief? Het kan. Het Vredescentrum biedt u deze expo namelijk gedeeltelijk virtueel aan via Facebook en YouTube.

Corsage in vitrine © Vredescentrum

U kunt virtueel bladeren in de fotoalbums die het verhaal brengen over een aantal museale voorwerpen, zoals deze corsage in driekleur in een van de vitrines, gedragen tijdens de bevrijdingsfeesten. Of u kunt kijken naar de vlogs (videoboodschappen) van de gidsen over thema’s uit de tentoonstelling.

De gidsen vertellen over de Slag om de Schelde, de V-bommen op Antwerpen en tonen welke plekken in de stad getroffen werden. Via de vlogs brengen ze de herinnering aan de vreugdevolle en onveilige bevrijdingsmaanden tot leven voor een breed publiek. Op die manier zet het Vredescentrum niet alleen zijn publiekswerking gedeeltelijk voort, maar houdt het de freelancegidsen betrokken bij de activiteiten.

Inspiratie troef

Inmiddels is er een heel diverse afspeellijst van vlogs ontstaan. De video’s kunnen op lange termijn ook ingezet worden voor educatieve doeleinden of kunnen hergebruikt worden in de pop-upexpo Vreugde & Verdriet die dit najaar door de verschillende districten van Antwerpen reist.


Meer weten? www.vredescentrum.be

En blijkbaar stimuleert dit initiatief een van de gidsen van het Vredescentrum om zelf een vlogserie te beginnen over de lokale geschiedenis van zijn woonplaats Stabroek. Zet het u aan het denken? Gewoon doen!

COVID-19: informatie voor de cultureel-erfgoedsector

Bent u professioneel of vrijwillig aan de slag in de cultureel-erfgoedsector en bent u op zoek naar informatie over de coronacrisis? Surf dan snel naar faro.be/corona, een themapagina waarop u alle relevante informatie gebundeld terugvindt. 

Foto's:

  • Compilatie vloggende gidsen © Vredescentrum
  • Corsage in vitrine © Vredescentrum
Mieke Van Doorselaer