Beleef Erfgoeddag en luister vanuit uw kot

Erfgoeddag online vanop het terras van het Natuurpunt Museum. Foto: Natuurpunt / Krishna Coenen

Nu Erfgoeddag wordt uitgesteld naar volgend jaar, moeten we het tijdens het weekend van 25 en 26 april even zonder onze vertrouwde afspraak op de erfgoedkalender doen. Maar wie wil, kan dit weekend vanuit zijn woonkamer of vanop zijn terras toch een vleugje Erfgoeddag meepikken. We wezen u al eerder op een aantal digitale initiatieven. Vandaag gidsen we u langs enkele mooie podcasts, allemaal in het teken van 'De Nacht'. Leest en luistert u mee?

Verhalen over de nacht: de podcast

In opdracht van De Mensen Maken de Stad gingen twee klassen NT2 van het CVO Crescendo aan de slag met 'De Nacht'. Op hun eigen manier delen deze nieuwe Mechelaars hun verhalen in een unieke podcast. Van een romantische avond aan het strand, over een spannende nachtshift op de spoedafdeling van een ziekenhuis tot een verhaal over slaapwandelen … de nacht heeft veel verrassingen in petto. 

Verhalen over de nacht: de podcast. Logo De mensen maken de stad

Evelien Morreel, accountmanager Europese projecten Stad Mechelen: “Storytelling biedt cursisten een toegankelijke manier om een taal te oefenen en hun gedachten, teksten en verhalen te structureren. Het is fijn dat dit ‘vertellen’ uitmondt in een publieksproduct zoals een podcast. Ze werken toe naar een product dat door anderen beluisterd kan worden en waar ze fier op kunnen zijn. Als dit dan aansluit bij Erfgoeddag, toont dit ook hoe divers cultureel erfgoed kan zijn.”

De projectmedewerker van de stad en de leerkracht kozen zo’n vijftig afbeeldingen rond 'de nacht' uit en gingen er in de klassen mee aan de slag: nachtwerk, nachtdieren, uitgaansleven … Inspiratie vonden ze onder meer in de inspiratiegids van Erfgoeddag. 

De podcasts zijn een vervolg op het project dat CVO Crescendo in 2014 uitwerkte in samenwerking met Vormingplus. Toen werd gewerkt rond het thema '50 jaar migratie'. 

CAG brengt herders in uw huiskamer 

Schaapjes op het droge

In aanloop naar Erfgoeddag was het Centrum Agrarische Geschiedenis druk bezig met de voorbereidingen voor de dubbeltentoonstelling Herders in de Zwinstreek. Die had tijdens het Erfgoedweekend moeten openen in zowel het Zwin Natuur Park als in Sincfala, museum van de Zwinstreek. De expo werd noodgedwongen uitgesteld. Maar er is ook goed nieuws: volgend weekend wordt immers de podcast Schaapjes op het droge gelanceerd. 

Griet Frère, medewerker publieksbemiddeling bij CAG: "In de Zwinstreek houden herders al meer dan 1.000 jaar hun schaapjes op het droge. In het kader van de geplande expo gingen we praten met drie herders die vandaag actief zijn in de Zwinstreek: Koen Pille, Carola van den Handel en Leen Ricour.”

De interviews werden door podcastmaker Niels De Keukelaere herwerkt tot een podcastreeks van drie afleveringen. Waarom zijn herders zo belangrijk in de Zwinstreek? Hoe wordt iemand herder? Wat betekenen herders vandaag voor het natuurbeheer? U verneemt het antwoord op deze vragen in de podcast. Vanaf zaterdag kunt u de podcastafleveringen hier beluisteren.

Erfgoeddag online vanop het terras van het Natuurpunt Museum

En ook het Natuurpunt Museum en het Huis van de Haiku nodigen u zaterdag uit om toch een heel klein beetje  Erfgoeddag te beleven. Dichter Geert De Kockere van het Huis van de Haiku installeert zich met zijn schrijftafel op het terras van het Natuurpunt Museum in Turnhout. Via de Facebookpagina van het Huis van de Haiku deelt hij live zijn gedachten en haiku’s over het donker, de maan en de nacht met al wie virtueel komt kijken en luisteren.

De live-uitzending start zaterdagavond bij het vallen van de duisternis, omstreeks 21.30 uur. Het is een experiment, 'op de tast in het duister'. Meevolgen kan via de Facebook-pagina van het Huis van de Haiku.

Erfgoeddag uitgesteld

Erfgoeddag, gepland op zaterdag 25 en zondag 26 april, kan dit jaar niet doorgaan. De risico’s voor de gezondheid van de organisatoren en bezoekers zijn te groot. Toch zijn de voorbereidingen voor deze editie, in het teken van ‘De Nacht’, niet tevergeefs. De cultureel-erfgoedsector wordt uitgenodigd om in 2021 opnieuw iets te organiseren dat past binnen dit thema. Volgend jaar vindt het evenement plaats op 24 en 25 april. Lees meer in dit bericht.

Nog meer podcasts? Lees ook het blogbericht Tien podcasts vol collega’s over verhalen van erfgoedwerkers.

COVID-19: informatie voor de cultureel-erfgoedsector

Bent u professioneel of vrijwillig aan de slag in de cultureel-erfgoedsector en bent u op zoek naar informatie over de coronacrisis? Surf dan snel naar faro.be/corona, een themapagina waarop u alle relevante informatie gebundeld terugvindt. 

Foto's:

  • Erfgoeddag online vanop het terras van het Natuurpunt Museum. Foto: Natuurpunt / Krishna Coenen
  • Logo De mensen maken de stad
  • Logo podcast Schaapjes op het droge
tine vandezande