Tine Hens is tweede keynotespreker Groot Onderhoud

Tine Hens. Foto: Carmen De Vos

Een tijdje geleden kondigden we onze eerste spreker voor het ochtendgedeelte van het Groot Onderhoud - de klimaateditie aan: Valérie Trouet. Ondertussen sleutelden we verder aan het programma en wisten we een tweede naam te strikken voor ons jaarlijkse erfgoedtreffen. We zijn dan ook heel blij om Tine Hens als tweede spreker te kunnen aankondigen.

De wereld die we delen

De wereld die we delen (Confituur/EPO)

Voor de lezers van Knack of Mo*-magazine is Tine geen onbekende. Tine is historica, journaliste en auteur. Sinds jaar en dag schrijft ze over de klimaatcrisis en klimaatgerelateerde kwesties.

In 2015 publiceerde ze haar eerste boek, Het klein verzet. Hierin vertelt ze het verhaal van mensen overal in Europa die in hun eigen wijk of stad, of met hun eigen bedrijf bewijzen dat een andere, sociaalecologische economie mogelijk is. In 2021 volgde Het is allemaal de schuld van de Chinezen! En andere dooddoeners over het klimaat: een boek dat ze omschrijft als een zelfhulpboek bij klimaatverwarring. En vorig jaar verscheen het mooie essay De wereld die we delen. Tine schreef dit essay voor de Belgische Maand van de Filosofie op vraag van Confituur, het verbond van onafhankelijke boekhandels. In haar tekst zoomt ze in op het feit dat alle leven op aarde nauw met elkaar verbonden is, maar dat wij dit als mensen graag vergeten door onszelf bovenaan de schepping en los van de natuur te plaatsen. Met alle gevolgen van dien natuurlijk ...

In haar lezing zal Tine hier verder op ingaan. Ze koppelt daarbij de inzichten uit haar vorige werk aan hetgeen haar momenteel bezighoudt: dat wat we dreigen te verliezen. Als erfgoedwerkers zitten we dan natuurlijk meteen op het puntje van onze stoel.

Benieuwd?

Noteer dan uiteraard 16 mei met stip in uw agenda en teken present in Mechelen. Het volledige programma en de inschrijvingsmodule worden binnenkort gepubliceerd op faro.be.

Foto: Carmen De Vos

Alexander Vander Stichele