Inspiratienota Erfgoedonderzoek en kennisontwikkeling
Wat is de plaats van onderzoek in een hedendaagse erfgoedwerking? Dat was de vraag voor het Lerend Netwerk Erfgoedonderzoek en Kennisontwikkeling dat we begin 2023 lanceerden. Nu presenteren we u met gepaste trots de inspiratienota. Doe er uw voordeel mee!
De aanleiding
In het voorjaar van 2023 organiseerden we een aftrapmoment voor het Lerend Netwerk Erfgoedonderzoek en Kennisontwikkeling. Volgend op de oproep die we toen lanceerden meldden een vijftiental Vlaamse erfgoedwerkers zich aan om, samen met enkele FARO-medewerkers, na te denken over de plaats van onderzoek in een hedendaagse erfgoedwerking. Tijdens vier intensieve maar fel gesmaakte bijeenkomsten dachten we na en discussieerden we over volgende vragen en thema’s:
- Wat betekent onderzoek en kennisontwikkeling in de context van een erfgoedwerking?
- Is iedereen potentieel onderzoeker?
- Hoe kunnen we kennis en onderzoeksresultaten optimaal delen en valoriseren?
- Hoe kunnen we de samenwerking met de (academische) onderzoekswereld optimaliseren en versterken?
De finaliteit
Van bij het begin dachten we ook na over de finaliteit van ons netwerk. Waar wilden we naartoe werken? Al snel staken twee pistes de kop op. Enerzijds was er het idee om in faro | tijdschrift over cultureel erfgoed een themadossier te wijden aan onderzoek. Dit nummer rolde onlangs van de persen en vond al zijn weg naar uw brievenbus. Omwille van de vele kopij worden trouwens ook in de volgende nummers van het tijdschrift nog onderzoeksgerelateerde artikels gepubliceerd.
Anderzijds vonden we het belangrijk om de discussie over onderzoek en erfgoedwerk ook na het lerend netwerk blijvend op de agenda te houden. Vandaar ons idee om een inspiratienota te schrijven op basis van onze lectuur, gesprekken en de daaruit voortvloeiende vaststellingen en inzichten. We stelden de voornaamste inzichten uit deze inspiratienota voor het eerst voor tijdens het Groot Onderhoud. Op basis van de input die we toen kregen verfijnden en finaliseerden we onze tekst.
Wat nu?
De tekst van de inspiratienota is nu voor iedereen beschikbaar. De komende maanden gaan we ermee de boer op. Concreet willen we de tekst gebruiken als aanknopingspunt voor verdere gesprekken over onderzoek en erfgoedwerk met erfgoedwerkers, sectororganisaties, beleid, de Vlaamse Interuniversitaire Raad, universiteiten en hogescholen.
Maar ook u mag ons van feedback voorzien. Blijft u na het lezen van de nota wat op uw honger zitten? Hebt u zelf vragen, opmerkingen, suggesties en/of aanbevelingen over onderzoek in een erfgoedcontext? Contacteer ons dan gerust voor een verder gesprek hierover.
Foto: De ideale onderzoeker. Illustratie: © Steve Michiels