Eerste headliner voor het Groot Onderhoud: Valerie Trouet

Valerie Trouet. Foto: © Koen Broos

Zag u de save the date al op onze blog en in faro? Op 16 mei bent u van harte welkom in Lamot voor de twaalfde editie van het Groot Onderhoud. We willen het dan samen met u hebben over de impact van de klimaatcrisis op erfgoed, de bijdrage van onze sector en het verkleinen van onze – en dus ook uw – voetafdruk. 

Toen al en nu nog meer

Groot Onderhoud-anciens en mensen met een goed geheugen weten: 'Daar heeft FARO het toch al eens over gehad?'

Inderdaad, in 2017 stond het Groot Onderhoud al in het teken van klimaat. Toen lag de focus op duurzame ontwikkeling en de SDG's, de Sustainable Development Goals (die u regelmatig ziet opduiken in faro). Maar ... zes jaar geleden zag de wereld er anders uit dan nu. Na een waterbom in eigen land, hittegolven, recordtemperaturen, beelden van afbrokkelende gletsjers en wanhopige klimaatonderhandelaars en acties van klimaatactivisten in musea wereldwijd, worden we (opnieuw) met onze neus op de harde feiten gedrukt. We hebben wel gepraat over de klimaatcrisis, maar we hebben er te weinig aan gedaan. Ja, ook wij in de erfgoedsector, alle goede wil ten spijt. 

Dus is er maar één conclusie mogelijk: we moeten het er samen nog eens over hebben, ten gronde. En dit keer is het tijd voor actie.

Wat zegt de wetenschap?

Natuurlijk kunnen we ons 'onderhoud' niet voeren zonder te beginnen met de kern van de zaak, de wetenschappelijke feiten. We zijn dan ook zeer verheugd om als eerste headliner klimaatwetenschapper Valerie Trouet te mogen aankondigen.

Valerie Trouet is doctor in de bio-ingenieurswetenschappen en dendrochronoloog. Ze was jarenlang actief in het buitenland: van 2007 tot 2010 in het Zwitserse Federale Instituut voor Bos-, Sneeuw- en Landschapsonderzoek en vanaf 2011 tot eind vorig jaar aan de Universiteit van Arizona (VS). Daar gaf ze les in paleo-klimatologie. Misschien hoorde u al eens over haar boek Wat bomen ons vertellen (2020), waarin ze op boeiende wijze vertelt wat jaarringen van bomen ons kunnen leren over de klimaatverandering. (Een prima leestip, trouwens, om de laatste donkere wintermaanden door te komen.)

Vanaf midden januari neemt Valerie Trouet de handschoen op als wetenschappelijk directeur van het nieuwe Klimaatcentrum in Ukkel, een initiatief van staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine. Naar aanleiding daarvan verscheen een reeks interviews in de pers, waarin alvast een tipje van de sluier gelicht werd over de opzet van het Klimaatcentrum en haar visie op het klimaatbeleid (De Standaard 27/09/2022, VRT 29/11/2022, Knack 21/12/2022, De Morgen 7/01/2023). 

Hoewel de feiten onmiskenbaar verontrustend zijn, zijn er ook hoopvolle signalen volgens Trouet. Als dat geen prima vertrekpunt is voor dit Groot Onderhoud.

Benieuwd?

Noteer dan uiteraard 16 mei met stip in uw agenda en teken present in Mechelen. Het volledige programma en de inschrijvingsmodule worden binnenkort gepubliceerd op faro.be.

Tine Hermans