Meer dan erfgoed. Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn

Om de uitdagingen in de zorgsector aan te pakken, wordt gekeken naar andere actoren in de maatschappij. De auteurs doen een oproep om structurele bruggen te slaan tussen de zorg- en andere sectoren. De hele maatschappij wordt steeds meer gezien als een zorgomgeving. De cultureel-erfgoedsector kan bij deze evolutie niet aan de kant gaan staan. Het is belangrijk dat ze meegaat in de vermaatschappelijking van de zorg én de evolutie naar een structurele intersectorale samenwerking.

Meer dan erfgoed inspireert en overtuigt cultureel-erfgoedwerkers om bruggen te slaan tussen de cultureel-erfgoedsector en de zorgsector. De auteurs hebben het onder meer over de therapeutische waarde van objecten. Het aanraken van objecten, het connecteren met andere mensen door middel van objecten of gewoon ‘het bezig zijn’ met objecten leidt tot schitterende resultaten: mensen gaan zich beter voelen, het stimuleert zintuigen en gevoelens, zorgt ervoor dat geest en lichaam met elkaar in verbinding komen. Het werkt als een trigger om op een andere manier te gaan denken en geeft mensen zin om te blijven leren.

Deze publicatie is bedoeld voor erfgoedprofessionals die een duurzaam aanbod willen ontwikkelen voor interventies met cultureel-erfgoedcollecties in de zorgsector. Met als doel het verbeteren van het welzijn en de gezondheid van mensen.

Het boek Meer dan erfgoed kan besteld worden via de website van Politeia, of via de betere boekhandel.

Meer dan erfgoed
Meer dan erfgoed. Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn
Auteur(s)
Bart De Nil en Ans Van de Cotte
Plaats
Brussel
Uitgever
Politeia
Jaartal
2017