Gelieve de familie te volgen. Koffietafels in Vlaanderen

De koffietafel: het is een traditie die onlosmakelijk verbonden is met begrafenissen en het proces van afscheid nemen. Vandaag de dag zijn er veel verschillende invullingen van het verschijnsel. Zowel de klassieke koffietafel als de vele varianten worden in dit boek sprekend in beeld gebracht door Titus Simoens, winnaar van de Nikon Young Promising Photographer Award 2012.

Gelieve de familie te volgen is een origineel fotoboek met uiteenlopende tekstbijdragen. Zo worden de regionale verscheidenheid en recentere ontwikkelingen van de koffietafel in de parochiezaal of het crematorium tot en met de herdenkingsfuif voor jong overledenen geschetst. Waar komen deze manieren van afsluiten van de begrafenis vandaan en zijn ze wel zo nieuw of origineel? Ook beschrijvingen van koffietafels en begrafenismaaltijden uit de Nederlandse literatuur en Vlaamse beeldfictie komen aan bod.

Daarnaast bevat het boek een groot aantal persoonlijke getuigenissen. Vlamingen uit diverse etnisch-culturele gemeenschappen vertellen hoe zij de traditie rond dodenmaaltijden in de Vlaamse context invullen. Ook wie organisatorisch betrokken is bij de koffietafel komt aan het woord. Wie zorgt ervoor dat de bakker extra broodjes bakt, wie belegt ze, wie zet de zaal klaar en ruimt na afloop weer op? Tot slot werd aan een aantal Vlamingen gevraagd hoe zij hun eigen koffietafel zouden laten verlopen. Wil een kok zijn naasten met een driegangenmenu getroost weten? Waar brengt een cafébaas zijn familie na de begrafenis samen? Gelieve de familie te volgen biedt een opmerkelijke kijk op een alledaags en toch bijzonder onderwerp.

koffietafels
begrafenisrituelen
Cover 'Gelieve de familie te volgen'
Gelieve de familie te volgen. Koffietafels in Vlaanderen
Auteur(s)
Rob Belemans, Katrijn D'hamers, Marc Jacobs (red.)
Plaats
Leuven
Uitgever
Davidsfonds
Prijs
29 €
Jaartal
2012