40 jaar Holebi- en transgenderbeweging in woord en beeld

In de loop van 2016 ontwikkelt çavaria de reizende tentoonstelling 'Hoekstenen. Fundamenten voor een sterke Vlaamse holebi- en transgenderbeweging' die publieksgericht, educatief en multimediaal is. Het onderwerp: de (geschiedenis van de) Vlaamse holebi- en transgenderbeweging, met specifieke aandacht voor verschillende generaties en mensen van verschillende afkomst.

De tentoonstelling werkt voor een deel voort op het boek ‘Holebipioniers’, het resultaat van een eerder erfgoedproject uitgevoerd door Het Roze Huis Antwerpen. De tentoonstelling zoomt in op een aantal inhoudelijke thema’s. Die thema’s worden aan de hand van bestaand erfgoedmateriaal, archiefstukken met historische waarde voor de LGBT-beweging, aangebracht en visueel vertolkt.

De aanleiding voor Hoekstenen? In 2017 viert çavaria haar 40-jarige bestaan. De tentoonstelling wordt gelanceerd op een toekomstcongres (mei 2017) waarop çavaria en haar partners de jubileumviering aangrijpen om naar de uitdagingen van de toekomst te kijken. De tentoonstelling kan daarna rondreizen door Vlaanderen en Brussel. Geïnteresseerde gastlocaties kunnen de tentoonstelling boeken via www.kliqvzw.be/nl/lokaal-beleid/tentoonstelling-hoekstenen.

Projectresultaten

De projectresultaten:

1. reizende tentoonstelling
2. brochure (begeleidend inhoudelijk dossier) bij de tentoonstelling: www.yumpu.com/nl/document/view/59067948/dossier-40-jaar

Partnerorganisaties

De voornaamste partner binnen deze eerste projectfase was Amsab-ISG. Door toegang tot hun bewaardepots was het mogelijk om interessant materiaal ter plaatse te consulteren. Het geraadpleegde materiaal behoorde voornamelijk tot de collectie van het Fonds Suzan Daniel, dat gedeeltelijk in de depots van Amsab-ISG, bewaard wordt. Verder werd uitgebreid gebruik gemaakt van het al gedigitaliseerde erfgoedmateriaal in het kader van het eerder door Het Roze Huis Antwerpen uitgevoerde Holebipioniersproject.

Praktische info

Looptijd van
Looptijd tot
Organisatienaam
çavaria
Contactpersoon
Yves Aerts
Adres
Kammerstraat 22, 9000 Gent
Telefoon
09 223 69 29
Financieringsbron(nen)

€38.000 projectsubsidie voor een ontwikkelingsgericht cultureel-erfgoedproject vanuit de Vlaamse regering (Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel).

Andere projecten

Archivematica Camp York was held in York, UK from 04/04/2017 until 06/04/2017 and was cohosted ...

De expo ‘Recht door Zee. Navigeren van 1500 tot vandaag’ onderzoekt de technologische geschiedenis van ...