Van ‘verzamelen’ naar ‘collectiemobiliteit’?
Zorgen voor erfgoed brengt heel wat processen met zich mee, van verzamelen tot collectiemobiliteit, en alles wat daartussen zit. Maar hoe pakt u dit nu best aan? Een antwoord vindt u in Spectrum, de 'standaard voor collectiemanagement in musea'. En hoewel ze niet vernoemd worden in de titel, kunnen ook andere cultureel-erfgoedorganisaties zoals archieven of erfgoedbibliotheken er inspiratie uit putten.
Kijk even mee en ontdek waarom Spectrum zo'n interessant instrument kan zijn:
Zucht, een standaard?!
Horen we het woord 'standaard', dan trekken we vaak onze neus op. Toch is Spectrum in de eerste plaats een handleiding, gesteund op 25 jaar ervaring van zowel kleine als grote musea. De standaard, die ontwikkeld en uitgegeven wordt bij Collections Trust, wordt in het Verenigd Koninkrijk door musea gebruikt om een erkenning of accreditation te verkrijgen.
De eerste versie van Spectrum verscheen in 1994. Ondertussen is Spectrum toe aan editie 5.0. (2017). Telkens opnieuw wordt de standaard herdacht, geactualiseerd en praktischer gemaakt. Vorige versies zijn vertaald in landen en regio's als Brazilië, Nederland, Vlaanderen, Finland, Duitsland, Noorwegen, Polen, Portugal en Zweden en aangepast aan de plaatselijke wet- en regelgeving. Een internationale must-read dus!
Binnenkort verschijnt ook in Vlaanderen een nieuwe versie: Spectrum 5.0. Die is heel handig en gidst u snel en duidelijk door alle procedures heen. Onmisbaar voor elke collectiebeheerder!
Waar kunt u Spectrum voor gebruiken?
Spectrum bevat 21 procedures over collectieregistratie, logistiek, risico’s, verzekeringen en kwaliteitsbewaking. Zo kunt u lezen hoe u een inkomend object registreert en documenteert of hoe u een calamiteitenplan uitwerkt. Neem alvast een kijkje op de Engelstalige site.