Van analoog naar ook digitaal erfgoed?

Exhibition view of MORI Building Digital Art Museum: teamLab Borderless, 2018, Odaiba, Tokyo © teamLab

Analoog erfgoed geven we al eeuwen door, en sinds kort gebeurt dat ook digitaal. Welkom in een boeiende, innovatieve wereld met heel veel verschillende invalshoeken. In deze video vertel ik de grote lijnen, in wat volgt vindt u meer achtergronden en links.

Preserveren, digitaliseren en toegankelijk maken van cultureel erfgoed

DailyArt

Door objecten te fotograferen, archiefstukken en boeken te scannen en audiovisueel erfgoed te digitaliseren bewaren we het erfgoed voor toekomstige generaties. Dankzij het internet en platformen zoals Google Art & Culture en Europeana kunt u collecties ontdekken van over de hele wereld.

Honderden musea en erfgoedwebsites ontsluiten hun collecties online terwijl wereldwijd steeds meer cultureel-erfgoedorganisaties hun collecties beschikbaar stellen als open data. Daardoor kunnen andere apps of platformen de informatie eenvoudig overnemen. Mooie voorbeelden daarvan zijn het Cleveland Museum of Art of de DailyArt-app, die u dagelijks laat kennismaken met een nieuw schilderij, inclusief aanvullende informatie.

Collectiemanagement- & assetmanagementsystemen

Een collectiemanagementsysteem is voor de erfgoedsector even belangrijk als een CRM- of salestoepassing voor een bedrijf. Een goed overzicht van de collectie geeft namelijk inzicht in de bewaaromstandigheden, het onderzoek en de conditie van het erfgoed. Daarnaast worden de gegevens ook gebruikt voor het online ontsluiten van de collectie of als extra informatie bij tentoonstellingen.

Performante collectiemanagementsystemen gaan ook steeds meer fungeren als digital assetmanagementsystemen waarbij ze instaan voor het beheer van objectfoto's in verschillende formaten. Zo kan men snel en zonder tussenstappen informatie publiceren in het juiste formaat. Erfgoedinstellingen stellen steeds hogere verwachtingen en  willen dat het systeem eenvoudig en snel werkt. Bijkomend wil men er ook depotbeheer en conditierapportering mee kunnen doen.

Trends zoals artificiële intelligentie zorgen voor betere omschrijvingen op een meer geautomatiseerde manier. Zo bevat het collectiemanagementsysteem een schat aan informatie ter ondersteuning van de dagelijkse werking.

ErfgoedApp

Informatie bij erfgoed op locatie & storytelling

FARO is ervan overtuigd dat informatie bij erfgoed gratis beschikbaar moet zijn. Daarom ontwikkelden we de ErfgoedApp, een eenvoudige app die erfgoedorganisaties helpt om meer informatie te voorzien bij het erfgoed.

Via augmented reality creëren musea, archieven en erfgoedbibliotheken een extra informatielaag bij het erfgoed op een historische plek, of wanneer u in een museum voor een object staat. De ErfgoedApp geeft erfgoedmedewerkers de mogelijkheid om met behulp van de modernste technologie en storytellingtechnieken zelf een verhaal te brengen naar de bezoeker. Met meer dan 100 actieve tours is de ErfgoedApp uitgegroeid tot een vast waarde in de sector. Ontdek hier meer over de ErfgoedApp.

Nieuwe uitdagingen & digitale strategie

Steeds meer erfgoed ontstaat digitaal, wat zorgt voor nieuwe uitdagingen. Het Internet Archive is al vroeg gestart met het archiveren van belangrijke websites. Wereldwijd duiken de eerste Digital Art-musea op die digitale kustwerken tentoonstellen.

De digitale mogelijkheden en uitdagingen voor erfgoedinstellingen zijn groot. Om te kunnen focussen raden we daarom aan om een digitale strategie of plan te maken voor uw instelling. Zo kunt u volgens uw eigen mogelijkheden en budget inzetten op het digitale.

Hebt u vragen of ondersteuning nodig bij uw digitale erfgoedplannen? U staat er alvast niet alleen voor, want in Vlaanderen is er een netwerk van digitale erfgoedexperten die u hierbij kan adviseren en helpen.