Webinar: hoe gaat u aan de slag met archiefmateriaal in de klas?

Wil u uw lessen rond burgerschap en historisch bewustzijn graag verrijken met divers archiefmateriaal? Bent u op zoek naar manieren om met uw leerlingen in gesprek te gaan over onderbelichte geschiedenissen? Tijdens dit webinar ontdekt u hoe archieven u kunnen ondersteunen in uw lespraktijk. U gaat naar huis met concrete lesideeën en bronmaterialen om in te zetten in uw lespraktijk.  

Erfgoedwerkers van archiefinstellingen Amsab-ISG en KADOC - KU Leuven delen hun ervaringen. Zij trokken tijdens de Erfgoedweken naar de klas met respectievelijk een les over historisch grensoverschrijdend gedrag en met een les over de emancipatie van de LGBTQIA+-gemeenschap. Samen met hen staan we stil bij de volgende vragen: 

  • Waarom is aandacht voor de geschiedenis van minderheidsgroepen in uw les cruciaal? 
  • Hoe kunnen we vergeten geschiedenissen bespreekbaar maken in de klas aan de hand van divers bronmateriaal?  
  • Hoe kunnen we moeilijk bespreekbare thema’s zoals genderdiversiteit en grensoverschrijdend gedrag veilig aanbrengen in een klascontext? 
  • Hoe kunnen archieven u verder ondersteunen om sleutelcompetenties als historisch bewustzijn en burgerschap te realiseren?  
  • Hoe omgaan met specifieke taal of begrippen?  

Dit webinar is een samenwerking van KlasCement, FARO, Amsab-ISG en KADOC en wordt gratis aangeboden voor leerkrachten.

Doelgroep:

  • Leerkrachten derde graad secundair onderwijs die willen werken rond sleutelcompetenties ‘burgerschap’ en ‘historisch bewustzijn’. 
  • Leerkrachten van andere graden die op zoek zijn naar meer divers bronnenmateriaal voor lessen over sociale geschiedenis.
  • Erfgoedwerkers die educatieve lesmaterialen (willen) ontwikkelen voor (de derde graad) secundair onderwijs.

Programma

14.00 uur: Verwelkoming en introductie Erfgoedweken
Tijdens deze weken trekken meer dan 100 Erfgoedklasbakken naar scholen met erfgoedrijke lessen die passen bij zowel historische, artistieke, als wetenschappelijke, talige of levensbeschouwelijke vakken. Erfgoedklasbakken delen nadien vaak hun materiaal op Erfgoedwijs, een deelsite van Klascement, die inzet op erfgoedrijke bronnen en lesideeën.  
 
14.10 uur: Erfgoedklasbakken Vital Stichelbaut (Amsab-ISG) en Roeland Hermans (KADOC - KU Leuven) aan het woord:  

  • Vital Stichelbaut, doctoraatstudent aan UGent, werkte een les uit voor Amsab-ISG (Instituut voor sociale geschiedenis) rond de emancipatiegeschiedenis van de LGBTQIA-gemeenschap in ons land. Hij deed dat op basis van bronnen van de activistische beweging De Rooie Vlinder, actief in de jaren ’70 en ’80 van de 20e eeuw.  
  • Roeland Hermans (KADOC - KU Leuven) liet leerlingen, aan de hand van bronnenmateriaal uit het interbellum, met een historische bril kijken naar grensoverschrijdend gedrag in de werkcontext.  

14.50 uur: Vragen en suggesties (ook voor andere thematieken) van leerkrachten 

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 0 euro (gratis).
  • Het kortingstarief voor deze vorming is 0 euro (gratis) en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
  • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
  • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Inschrijven
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Online, via MS Teams
Lesgevers
Hildegarde Van Genechten en Anne Milkers (FARO), Roeland Hermans (KADOC - KU Leuven) en Vital Stichelbaut (Amsab-ISG)
Prijs
Gratis
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Heeft u specifieke wensen of noden om uw deelname mogelijk te maken? Contacteer dan de contactpersoon van deze vorming.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Adviseur participatie | educatie
T
02 213 10 71

Elders op FARO

Waarom worden musea geregeld geviseerd door klimaatactivisten? Deze eerste FARO-podcast gaat op zoek naar antwoorden op de (complexe) vraag hoe ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
Tijdens een internationale conferentie, meegeorganiseerd door FARO, werden de aanbevelingen gepresenteerd aan beleidsmakers van regionaal, nationaal en Europees niveau.