Oproep: hoe werkt u samen rond depots, behoud en beheer?

Foto: Arek Socha via Pixabay

Samenwerken rond de zorg voor ons gemeenschappelijk erfgoed klinkt evident. Op het eerste gezicht lijken daar enkel voordelen aan verbonden. Toch wordt meer lippendienst bewezen aan allerlei samenwerkingsmodellen dan er concrete realisaties zijn die op hun beurt tot voorbeeld kunnen dienen. Net dat laatste willen we - met uw hulp - verhelpen. 

  • Vond u een originele invalshoek om anderen te betrekken bij uw werk in het depot of rond het behoud en beheer van uw collectie?
  • Deelt u met andere erfgoedorganisaties een gemeenschappelijk depot voor uw stad of zelfs voor de hele regio?
  • Werd er een calamiteitennetwerk binnen uw gemeente of tot ver daarbuiten opgestart?
  • Werkte u al samen met andere organisaties aan een waarderingstraject voor een erfgoedcollectie?
  • Of omzeilde u ooit handig een valkuil in zo'n samenwerkingsproject?

Deel uw gouden tip met ons

FARO hoort graag welke praktijkervaring u heeft opgedaan in het samenwerken rond het depot of het behoud en beheer van uw collectie, zowel binnen de grenzen van uw eigen gemeente als daarbuiten. Deelt u met ons de gouden tip die elke samenwerking tot een succes maakt? Bezorg ons gauw uw voorbeeld, waarschuwing, tip of anekdote.

We gaan op zoek naar uw ervaringen om twee redenen:

  • We stellen over dit thema een dossier samen dat u tegen het voorjaar van 2021 op de ErfgoedWijzer vindt.
  • We verzamelen zoveel mogelijk voorbeelden om te gebruiken tijdens sessie 3 op het Groot Onderhoud op 1 december 2020.

Bezorgt u uw tips en voorbeelden aan Wouter Lammens? Dat kan via wouter.lammens@faro.be. U mag zich beperken tot enkele regels, zolang u daarin duidelijk omschrijft welke ervaring u wil delen. We nemen daarna snel contact met u op om meer te leren over uw ervaringen en samen te bekijken hoe we die verder kunnen delen. 

Groot Onderhoud 2020

Op 1 december vindt de tiende editie van het Groot Onderhoud plaats. Dan zetten we het spotlicht op het lokale en bovenlokale erfgoed, onder de titel 'Diepgeworteld, breedvertakt'. Omwille van de coronacrisis gaan we 100% digitaal. Schrijf nu in!

Wouter Lammens