Steractiviteiten in Antwerpen

Schoenste caffedrinken (c) Hof van Busleyden

Zondag is het opnieuw Erfgoeddag! Op 28 april vinden meer dan 950 gratis activiteiten rond ambacht en vakmanschap plaats. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Hieronder ontdekt u het aanbod steractiviteiten in Antwerpen. Neem voor een volledig overzicht een kijkje op erfgoeddag.be en zoom in naar de gewenste regio.

Ciseleren in de edelsmeedkunst

(c) Patrick Storme Atelier

Om te weten hoe ciseleren in de edelsmeedkunst precies in elkaar zit, maakt u best van dichtbij kennis met dit ambacht tijdens Erfgoeddag. De ciseleerkunst en de ermee verbonden kennis en kunde laten zich immers niet zomaar neerschrijven in een paar zinnetjes. Dit bijzondere ambacht van dichtbij meemaken? Dat kan nu zondag. Lees meer.

Een ritje op de kat en de ezel

(c) 't Grom

Tuinieren? Is dat wel een ambacht? Tuinbouw is een moeilijk thema als het over ambachten of vaardigheden gaat. Maar lang geleden werd tuinieren nog beschouwd als een ambacht en had het zelfs zijn eigen gilden. Vandaag zien we tuinieren zelden nog vermeld als ambacht of vakmanschap. Wilt u meer weten over de kat en de ezel? Lees dan hier verder.

Water en vet, een magisch huwelijk op steen

(c) Nationaal Museum van de Speelkaart

Het proces van afstoten van water en vet bij vlakdruk heeft iets magisch. Duik samen met het Nationaal Museum van de Speelkaart even het verleden in, woon de demonstraties van de 72-jarige Cyriel en de andere drukkers bij en ga daarna zelf aan de slag bij leerlinge Eline. Erfgoeddag is een mooie kans om u helemaal te laten onderdompelen in de wonderlijke wereld van de analoge drukkunsten. Kom er hier meer over te weten.

De wedstrijd ‘Het schoenste caffedrinken’

(c) Hof van Busleyden

De wedstrijd 'Het schoenste caffedrinken' werd tot halverwege de 20e eeuw georganiseerd in Mechelse geburenkringen. Hoe ging dit in z’n werk? ‘Oepgetaloerde’ dames in zondagse kledij haalden hun beste servies boven en zetten zich voor hun gedecoreerde gevel om de jury te overtuigen. Tijdens Erfgoeddag kunt u zelf ervaren hoe zo’n wedstrijd er juist aan toeging en welke sociale rol hij vervulde. Lees meer.

Ré-Touché

(c) Heilig Graf

De leerlingen van de modeopleiding Heilig Graf toverden oude kledij om tot iets nieuws. Het resultaat mag er zeker wezen! Ga een kijkje nemen en laat u meteen inspireren om zelf op een duurzame manier aan de slag te gaan. Lees meer.

Foto's

  • Topfoto: sfeerbeeld van een evenement bij een geburenkermis (c) Hof van Busleyden
  • Ciseleren in de edelsmeedkunst: (c) Patrick Storme Atelier
  • Een ritje op de kat en de ezel: (c) 't Grom
  • Water en vet, een magisch huwelijk op steen: (c) Nationaal Museum van de Speelkaart
  • Ré-Touché: (c) Heilig Graf
tine vandezande