Het schoenste caffedrinken

Het schoenste caffedrinken

De wedstrijd 'Het schoenste caffedrinken' werd tot halverwege de twintigste eeuw georganiseerd in Mechelse geburenkringen. Hoe ging dit in z’n werk? ‘Oepgetaloerde’ dames in zondagse kledij haalden hun beste servies boven en zetten zich voor hun gedecoreerde gevel om de jury te overtuigen. Tijdens Erfgoeddag kunt u zelf ervaren hoe zo’n wedstrijd er juist aan toeging en welke sociale rol hij vervulde. Verkleedt u dus als ‘oepgetaloerde’ dame in de photobooth, kom kijken naar de ‘schoenste caffedrinker’ uit de wijk of neem gewoon zelf deel aan deze charmante competitie!

Hoe is deze wedstrijd ontstaan?

De wedstrijd werd georganiseerd door en bij de Mechelse geburenkringen. Dat waren wijkverenigingen die niet alleen voor amusement zorgden maar ook op sociaal vlak een oogje in het zeil hielden en een belangrijk sociaal vangnet vormden. Niemand viel uit de boot, elke doelgroep werd betrokken bij de festiviteiten. De wedstrijd ‘het schoenste caffedrinken’ werd georganiseerd voor moeders en oudere vrouwen. En ook de kinderen werden niet vergeten. Voor hen was er onder meer het ‘chocolatte kaffefeest’.

Bekende Mechelaar biedt hulp bij reconstructie van de wedstrijd

Siel Meulendijcks, consulent publieksbemiddeling en productiemedewerker bij Hof van Busleyden: “Bekende Mechelaar Marcel Kocken maakte de wedstrijd zelf mee tijdens zijn kindertijd. Hij nam ons met zijn verhalen terug naar het verleden en hielp ons de wedstrijd zo goed mogelijk te reconstrueren. Jean Aerts van carnavalsgilde de Knullen zat in het bestuur van de toenmalige geburenkringen en organiseert de wedstrijd vandaag samen met ons. Theater De Moedertaal en kringwinkel Ecoso lenen kostuums en rekwisieten. Wereldwinkel Oxfam zorgt voor smaakvolle en duurzame koffie. De kinderraad van Mechelen zorgt mee voor de kindereditie van de wedstijd. Inmiddels hebben we zelf niet stilgezeten en zijn we gaan praten met enkele wijken. We hopen na vijftig jaar mensen opnieuw warm te maken om deze wedstrijd opnieuw te lanceren.”

Een kopje koffie?

De tijd wordt even teruggedraaid voor een charmante volkstraditie uit het begin van de vorige eeuw. Kom kijken of neem deel, en help de traditie verder verspreiden. Hoe?

  • van 10 tot 16 uur: fotobooth met verkleedkoffer
  • om 16 uur: wedstrijd 'Het schoenste caffedrinken'
  • om 16.30 uur: wedstrijd voor de kids: 'Het schoenste chocolatte kaffe drinken''

Meer in Mechelen?

Er valt heel wat te beleven in Mechelen tijdens Erfgoeddag en in het bijzonder bij Hof van Busleyden. Tussen 10 en 18 uur kunt u dankzij een belevingsbox kennismaken met plakbrieven van het stadsarchief Mechelen

Verder zijn er diverse activiteiten die de zorg en het ambacht achter de Mechelse reuzen in de kijker zetten. Diverse jongeren stellen er hun erfgoedtraject 'Hoogtewerk' voor.

Tot slot nog deze bijzondere tip voor u: het Instituut voor Kunst en Ambacht heeft iets heel speciaals voor u in petto want de glascursisten tonen hun creaties die stuk voor stuk werden geïnspireerd door de Besloten Hofjes.

U vindt de Mechelse brochure hier.

tine vandezande