Ciseleren in de edelsmeedkunst

Foto Patrick Storme

In de goud- en zilversmeedkunst is ciseleren een bedreigde specialiteit. Omdat het erg arbeidsintensief is, beheersen nog slechts een handvol mensen dit bijzondere ambacht. Onder hen ook zilversmid Patrick Storme. Als een echte vakman beheerst hij niet alleen de kunst van het ciseleren, maar vindt hij het ook uitermate belangrijk dat het ambacht kan doorgegeven worden aan een volgende generatie. Want, aldus de zilversmid, hebben een ambacht en de producten die gemaakt worden maar weinig waarde wanneer ze weinig draagvlak kennen onder liefhebbers en gebruikers. 

Het meester-leerlingtraject van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz kwam voor Patrick Storme daarom als een geschenk. Het deed hem bovendien het initiatief nemen om deel te nemen aan Erfgoeddag.

Maar wat is dat ciseleren nu precies?

Om te weten hoe deze techniek precies in elkaar zit, maakt u er best van dichtbij kennis mee tijdens Erfgoeddag. De ciseleerkunst en de ermee verbonden kennis en kunde laten zich immers niet zomaar neerschrijven in een paar zinnetjes. Deze overweging speelt overigens ook mee in de keuze om in te stappen in langdurig traject. Het tonen van het ambacht aan het publiek laat toe om het een beetje duidelijker en concreter te maken. 

Houdt u van mooie dingen en kijkt u graag naar makers?

Dan is deze activiteit iets voor u. Iedereen die kunst een warm hart toedraagt en ervan houdt om mooie dingen te bekijken, kan met eigen ogen zien hoe zilver handmatig wordt bewerkt. U maakt niet alleen kennis met de handelingen en werkstukken, maar hoort ook het geluid van de tikkende hamers en snuift de geur op van de werkplaats. Een regelrechte ervaring.

Een buitenkans!

Voor de eerste keer grijpt Patrick Storme de kans om het zilversmeden in het algemeen en het ciseleren in het bijzonder te tonen aan het publiek. Erfgoeddag is een mooie gelegenheid om dit ambacht in de kijker te zetten. Samen met vier leerlingen worden er tijdens Erfgoeddag demonstraties gegeven en wordt er persoonlijk werk gepresenteerd. Patrick Storme: “Het meester-leerlingtraject is een fantastisch initiatief. Wanneer dit aangevuld wordt met een evenement zoals Erfgoeddag, is dit volgens mij een zeer efficiënte manier om alles bekend te maken bij het publiek. Iedereen is welkom!"

Wat kunt u nog beleven in Berchem?

Weet u welke ambachtelijke gerechten er gegeten werden tijdens oorlogstijd? Ontdek het bij Heemkundig Zoldermuseum Schaliënhoeve op het Rooiplein 6 in Berchem tussen 10 en 17 uur. Roepen oude klasfoto's ook bij u herinneringen op? Dan kunt u uw hart ophalen bij Erfdeel Kluisbergen. In Borgerhout zijn er demonstraties door Russische en Oost-Europese ambachtslieden. Zij vertellen graag het verhaal achter bijzondere technieken. U kunt hiervoor terecht bij het Internationaal Comité, Bikschotenlaan 232 in Borgerhout tussen 11 en 18 uur.

Stel uw programma samen via www.erfgoeddag.be. Zoeken kan via de kaart of via de zoekbox.

tine vandezande