KMSKA heropent op 25 september 2022

Buitenaanzicht KMSKA © An-Sofie Nédée

Op 25 september 2022 opent het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) opnieuw de deuren. Het grootste museum van Vlaanderen onderging de voorbije tien jaar een ingrijpende renovatie en uitbreiding. Ook de uitzonderlijke kunstcollectie kreeg een volledige facelift. Binnen enkele maanden verhuizen de meesterwerken opnieuw naar de museumzalen. En exact binnen één jaar zal het publiek zeven eeuwen topkunst kunnen bewonderen in een volledig nieuwe scenografie.

Masterplan    

In 2004 werd KAAN Architecten uit Rotterdam aangesteld om een masterplan voor het KMSKA uit te werken. De deuren van het museum gingen in 2011 op slot voor het publiek. Het ambitieuze masterplan zou in verschillende fasen gespreid in de tijd uitgevoerd worden. Het plan was initieel om het museumgedeelte nog voor de volledige afwerking van alle onderdelen van het masterplan opnieuw open te laten gaan. De complexiteit en de verwevenheid van de werken bleek te groot.

KMSKA © Karin Borghouts

“Bij de start van deze nieuwe Vlaamse regering besloten we dan ook resoluut om de nodige middelen vrij te maken voor de volledige uitvoering van het masterplan van het KMSKA. Het publiek had al lang genoeg moeten wachten op de heropening. We kozen ervoor zeven eeuwen topkunst in de best mogelijke omstandigheden te tonen. Dankzij deze grootse renovatie en uitbreiding kan het KMSKA zijn rol nu opnemen bij de top van de Europese kunstmusea.” - Jan Jambon, minister-president van de Vlaamse regering 

Laatste loodjes

De laatste deelprojecten van het masterplan zijn inmiddels allemaal opgestart of lopende:

  • De nieuwe tuin (ontwerper: Team Van Meer!) openbaart zich als de eerste museumzaal. Zorgvuldig geselecteerde sculpturen nodigen uit tot een eerste kennismaking met de rijke kunstcollectie van het KMSKA. De tuin wordt een fijne, kunstzinnige verblijfplek voor buren en bezoekers. Een oase van rust midden in het bruisende Zuid. 
  • De kantoorvleugel aan de achterzijde van het gebouw wordt door hoofdaannemer Artes Roegiers verbouwd en aangepast aan de hedendaagse kantoornoden. 
  • In de Rubens- en Van Dyckzaal wordt de gouddecoratie op de kroonlijsten aangebracht. Deze zalen krijgen zo hun aloude allure terug. 
  • Binnenkort starten ook de dakwerken aan de De Keyserzaal. 
  • Er wordt nog een nieuw laadplatform gerealiseerd waardoor kunst op professionele wijze kan verplaatst worden.
  • Het sluitstuk van alle werken is de installatie van de museale scenografie (ontwerper: RDAC, Robbrecht en Daem architecten & Asli Ciçek) en uiteraard de inhuizing van de collectie.

Lees er meer over in de factsheet.

Aftellen tot 25 september 2022

Het aftellen gaat van start, samen met de lancering van de volledig vernieuwde website. De belangrijkste mijlpalen tot aan de heropening kunnen via de website en de sociale media gevolgd worden. 
 
De ticketverkoop start zes maanden voor heropening. Vanaf dan zijn reservaties voor groepen mogelijk en worden ook individuele tickets te koop aangeboden.

Foto: Buitenaanzicht KMSKA © An-Sofie Nédée en detailfoto van een trap © Karin Borghouts

Roel Daenen