Inspiratiebrochure Erfgoeddag gelanceerd

Bandontwerp voor: Ons Thuis, jaargang 18, no. 3, januari 1920, Willem Wenckebach, in of voor 1920, detail. Publiek domein via Rijksstudio

Staat zondag 21 april 2024 al omcirkeld en met een uitroepteken in uw agenda? Het is dan weer Erfgoeddag, in het teken van ‘Thuis’. Om u te helpen bij de invulling van het thema stellen we u graag voor: de nagelnieuwe inspiratiebrochure.

U kent het spreekwoord vast: een voorbereid man (of vrouw) is er twee waard. Dat geldt beslist ook voor de jaarlijkse Erfgoeddag, al sinds 2001 het belangrijkste gemeenschappelijke toonmoment van de verenigde cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen en Brussel. Bij een evenement als dit komt heel veel kijken – als u al deelnam (en u bent met velen!) kunt u daar vast over meespreken.

Begin met een goed idee

Maar laat ons beginnen bij het begin: met een goed idee. De inspiratiebrochure Erfgoeddag en Erfgoedweken 2024 is opgevat als een laagdrempelige ideeëngenerator. Om u te inspireren, zoals de naam het zegt. Al lezend komt u vast op pistes die u in uw organisatie (en/of met partners) verder kan uitwerken tot een interessante publieksactiviteit. Het thema ‘Thuis’ biedt namelijk heel veel ingangen en aanknopingspunten om met bekenden en onbekenden aan de slag te gaan. We zijn dan ook erg benieuwd naar uw voorstellen.

Cover inspiratiebrochure Erfgoeddag en Erfgoedweken 2024

En ook de Erfgoedweken zijn weer van de partij: een week voor en een week na Erfgoeddag, van 15 tot en met 26 april 2024. Ook daarover verneemt u alles in de brochure.

Zoals elk jaar brengen we ook nu een aantal vormingen in stelling om u een duw(tje) in de rug te geven. Consulteer zeker onze kalender. Met name vermelden we hier de Inspiratiedag migratie (op 19 oktober) en daags erna, Vuile handen, lerende kinderen: inspiratiedag erfgoed en onderwijs. En er is weer Erfgoed in de praktijk, over het (budgetvriendelijk) organiseren van erfgoedactiviteiten, van tentoonstellen tot meer (op 30 november, 5 december en 25 januari). 

Maar begint u nu vooral met lezen (en plannen). Download de publicatie hier. We kijken uit naar uw reactie.


P.S. Organiseerde u in het verleden al iets rond die brede noemer ‘thuis', las u een boeiend boek of is er een tentoonstelling die u graag via deze website en de Erfgoeddag-nieuwsbrief wil delen? Laat het ons dan zeker weten!

Illustratie: Bandontwerp voor: Ons Thuis, jaargang 18, no. 3, januari 1920. Publiek domein via Rijksstudio

Roel Daenen