Crowdfunding erfgoedstrip KADOC

Nzige Lutete en andere kinderen © KADOC

De foto hierboven toont centraal Nzige Lutete, de zoon van de Congolese Bakusu-leider Ngongo Lutete (ca.1860-1893). Hij kwam in 1894 naar België en liep zes jaar lang school in het Heilige-Drievuldigheidscollege van de jozefieten in Leuven. In deze periode volgden behalve Nzige nog tientallen andere Congolese kinderen onderwijs aan verschillende scholen in België.

De foto maakt deel uit van een omvangrijke collectie beelden, gemaakt door enkele priesters van het bisdom Gent toen ze in de jaren 1890 als aalmoezeniers aan de slag waren bij de aanleg van de spoorweg Matadi-Leopoldstad. Die reeks van een 600-tal foto’s kwam in KADOC terecht via de redemptoristen, die de Gentse priesters in 1899 opvolgden als missionarissen.

© Thibau Vande Voorde

Het levensverhaal van Nzige bereikt ons slechts via een handvol foto’s en enkele sporen in de archieven van onder meer de jozefieten. Die spaarzame documentatie staat in schril contrast met de ‘grote’, veelal goed bestudeerde gebeurtenissen en politieke en culturele dynamieken die het leven van de Congolese jongen diepgaand moeten hebben beïnvloed: de kolonisering van Congo, de spanningen tussen christendom en islam in dat gebied, de katholieke missionering enzovoort. 

Om dit historische verhaal verder te reconstrueren stapte KADOC naar striptekenaar Thibau Vande Voorde, die als ‘artist in residence’ in een graphic novel Nzige Lutete tot leven wil wekken.

KADOC zoekt nog 15.000 euro om de graphic novel over Nzige Lutete te realiseren en uit te geven. Ook u kunt helpen! Via deze link vindt u de info over de crowdfunding.

Comics @ the Museum

Graag maken we u ook attent op de verschillende initiatieven die FARO ondernam en onderneemt rond het gebruik van strips in / door erfgoedorganisaties. 

Lees met name het verslag van de eerste internationale conferentie Comics @ the Museum, die we begin september 2022 organiseerden met het Belgisch Stripcentrum en Stripgids. Of lees op onze site andere blogs over strips.

Samen met onze partners plannen we in het najaar een nieuwe editie van Comics @ the Museum, mogelijks onder een andere naam. Hebt u zelf ideeën, vragen of suggesties? Laat het ons dan zeker weten.

Roel Daenen
strips
Stripgids
Belgisch Stripcentrum
Comics @ the Museum
Conferentie