FARO rendeert: lees het jaarverslag 2021

Cover jaarverslag 2021

Deze week valt het jaarverslag 2021 van FARO in de bus, samen met het jongste tijdschriftnummer. Trots en dankbaar dat ons werk wordt gewaardeerd door de cultureel-erfgoedsector. Én dat het rendeert! 'U ondersteunen en helpen groeien' is ons motto: dat blijven we zeer graag doen. 

Het jaarverslag in hoofdlijnen

U weet het wel, maar toch: 2021 was het tweede jaar waarin de coronapandemie wereldwijd een enorme impact had. Ondanks de vele beperkingen die corona oplegde, is FARO niet bij de pakken blijven neerzitten, wel integendeel. Dat leest u in dit jaarverslag

De gevolgen deden (en doen zich nog steeds) overal voelen, ook in de cultureel-erfgoedsector en onze werking. Net als tijdens het eerste coronajaar zetten we alle zeilen bij om de sector door dit aanhoudend zwaar weer te loodsen via onze helpdesk, druk bijgewoonde webinars, de website en verschillende updates van de sectorgids voor musea. Ook keken we al volop vooruit, naar de werking van de sector en, ruimer, het leven ‘na’ corona.  

In het bijzonder vermeld ik graag de intensieve voorbereidingen in 2021 voor wat is uitgegroeid tot een bijzonder succesvolle editie van Erfgoeddag, Erfgoeddag maakt school!, en de aansluitende Erfgoedweek 2022. Daarin werden de banden tussen de onderwijs- en erfgoedsector op een voorbeeldige wijze aangehaald, ook met het oog op een duurzame samenwerking in de toekomst.

Om het nieuwe beleidsplan van FARO (voor de periode 2023-2027) grondig voor te bereiden hebben we in 2021 uitvoerig naar uw noden en behoeften gepolst; zowel op het niveau van de organisaties als dat van individuele erfgoedwerkers. In deze bevraging zat overigens ook een luik dat specifiek over corona ging. De resultaten daarvan waren meteen inzetbaar, maar zijn uiteraard eveneens richtinggevend voor de komende beleidsperiode. 

En zo houden we voortdurend de vinger aan de pols, om u te ondersteunen in uw werking, wensen en doelstellingen. We blijven mensen bijeen brengen, overleg faciliteren en bekwamen ons in het goed luisteren én gepast handelen. Kennis en inzichten delen, samen activiteiten opzetten en ze vervolgens doelgericht uitvoeren om (nog) beter en efficiënter, en met een duidelijke visie en overtuiging, te werken: dat is wat we doen. 

Voor u en, voor alle duidelijkheid, samen met u. Ik nodig u dan ook hartelijk uit om het jaarverslag aandachtig te lezen en om ideeën en bedenkingen met ons te delen. 

Veel plezier met faro

Ons jaarverslag kan u ook digitaal lezen. Net als hét vaktijdschrift voor de erfgoedwerker, faro, dat samen met het jaarverslag wordt gepubliceerd. Hier krijgt u in een oogopslag te zien wat we deze keer voor u in petto hebben. Ik weet het – van dat eigen lof – maar geloof me, het is gewoon weer een ijzersterk nummer! Met een bijzonder dossier over asbest als ‘gevaarlijk erfgoed’, dat we konden maken dankzij een steengoede samenwerking met de collega’s van o.a. ETWIE, OVAM, Industriemuseum en UAntwerpen. 

Heeft u zelf een idee voor een artikel of misschien zelfs een dossier? Aarzel niet, en stuur een suggestie naar redactie@faro.be

Zoals gezegd kunt u het jaarverslag en het tijdschrift digitaal lezen. Heeft u toch liever een geprinte versie? Dat begrijp ik helemaal! U kunt een los nummer bestellen of een abonnement nemen tegen een heel schappelijke prijs. Dat doet u via onze website

Olga Van Oost
faro | Tijdschrift over cultureel erfgoed