Neem deel aan de workshop poëzie en slow art

Slow art day en poëzie © FARO

Uw bezoekers of collectie in contact brengen met poëzie, het is een match made in heaven. En wel een die u perfect kunt inzetten op Erfgoeddag 2024. Een workshop op 27 november neemt u op sleeptouw.

Slow art en poëzie

Bezoekers langer dan 19 seconden naar een kunstwerk doen kijken zodat ze het bewuster ervaren, dat is de basisgedachte achter de slow-artbeweging. Tijdens een slow-artervaring gaat u niet alleen langer, maar ook anders en beter kijken. In gesprek met andere deelnemers wordt u uitgedaagd om nieuwe perspectieven in te nemen. Slow art werkt vertragend, verbindend en veelal ook helend. Het helpt ons ervaringen, gevoelens en herinneringen waarvan we soms niet eens wisten dat we ze hadden onder woorden te brengen.

Maar waarom enkel naar beelden kijken, als we er ook taal op haar krachtigst kunnen bijhalen? In deze workshop duikt u in de ervaring van slow art met poëzie. U ontdekt hoe het talig kunstwerk een ingang kan bieden tot het beeldend kunstwerk, en andersom. U maakt kennis met de basisprincipes van slow art met poëzie en krijgt handige tips en tricks om hier zelf mee aan de slag te gaan. 

Praktisch

  • Maandag 27 november 2023, van 14.00 tot 16.30 uur
  • Locatie: KMSKA, Antwerpen
  • Deelnemen is gratis, graag wel inschrijven via e-mail aan katrijn.dhamers@faro.be. U ontvangt na inschrijving een bevestiging en verdere praktische afspraken.

Lesgever

Sophie Verbeke, medewerker publiekswerking bij KMSKA, was van 2016 tot 2020 verbonden aan de Britse organisatie The Reader, waar ze zich verdiepte in ‘Shared Reading’, een methodiek die grote literatuur toegankelijk wil maken voor iedereen. Ze leidde tientallen mensen op tot leesbegeleiders die o.a. met kwetsbare doelgroepen wekelijks verhalen en gedichten lezen. Als publiekswerker bij het KMSKA gaat ze aan de slag met het samen lezen van gedichten gekoppeld aan beeldend werk. Ze gelooft heel sterk dat deze combinatie leidt tot een kunstbeleving met nog meer betekenis(sen).  

Erfgoeddag 2024

inspiratiebrochure Erfgoeddag

In de Inspiratiebrochure van Erfgoeddag leest u meer over de mogelijkheid om slow art in uw activiteiten over 'Thuis' in te passen. Denk bijvoorbeeld aan mindful activiteiten, een VTS-sessie (visual thinking strategies) en zelfs yoga.


Foto: Slow Art Day en poëzie © FARO

Katrijn Dhamers