Nieuwe regering voor Wallonië en de Franstalige Gemeenschap

Elysette, Namen. Loic maing via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Wallonië en de Franstalige Gemeenschap (la Fédération Wallonie-Bruxelles) hebben sinds 11 juli een nieuwe regering en een nieuw regeerakkoord. Cultuur en erfgoed worden bevoegdheden die vallen onder ministers van de partij Les Engagés.

  • Voor de Waalse regering wordt Valérie Lescrenier (Les Engagés) de nieuwe minister voor o.a. Toerisme en (onroerend) Erfgoed (Ministre wallonne du Tourisme, du Patrimoine, des Infrastructures de la Petite enfance).
  • In de regering van de Franstalige Gemeenschap wordt cultuur een bevoegdheid van minister-president Elisabeth Degryse (Les Engagés). Dat is opvallend, want in de aflopende beleidsperiode was dat ook het geval in de Vlaamse regering, waarin minister-president Jan Jambon bevoegd was voor cultuur en cultureel erfgoed.

In het regeerakkoord van de Waalse regering (Déclaration de politique régionale du Gouvernement wallon) worden de plannen voor toerisme en erfgoed bondig samengevat (p. 25-27). De verklaring stelt dat het erfgoedbeleid niet geïsoleerd kan worden van andere (maatschappelijke) evoluties:

« Sa conservation, sa transmission à tous et sa valorisation sont des enjeux qui ne peuvent se concevoir de façon isolée. Le patrimoine fait partie d’un écosystème. Pour traverser le temps, il doit s’inscrire dans son époque et prendre en compte les notions de développement durable, changements climatiques, pression immobilière, métiers en pénurie, accessibilité en ce compris pour les personnes à mobilité réduite et à besoins spécifiques… »

Belangrijk is de passage waarin wordt gepleit voor meer synergie met de Franstalige Gemeenschap (beleidsdomein cultuur) om het erfgoedbeleid beter te coördineren:

« Renforcer les synergies avec la Fédération Wallonie-Bruxelles afin que la Wallonie gère à terme de manière plus coordonnée les patrimoines (immatériel, mobilier, immobilier) sur son territoire. »

Er zal daartoe een commissie in het leven geroepen worden met de betrokken ministers van Cultuur enerzijds en Erfgoed/Toerisme anderzijds. Het doel zou zijn om de beleidsdomeinen te fusioneren. Tot slot zal de werking van L’Agence wallonne du Patrimoine doorgelicht worden.

Ook de regering van de Franstalige Gemeenschap publiceerde haar regeerakkoord (Déclaration de politique communautaire). Minister-president Elisabeth Degryse is als minister van Cultuur bevoegd voor het cultureel erfgoed. De musea staan één keer vermeld in het regeerakkoord in het onderdeel ‘La promotion de l’accès à la culture’ (p. 65-67): de regering wenst namelijk een korting te onderhandelen met museumPASSmusées voor pashouders jonger dan 25 jaar, voor de toegang tot de musea van de Franstalige Gemeenschap.

Wat betreft immaterieel erfgoed wil de regering vooral inzetten op de promotie en bescherming van de Franse taal en de territoriale varianten (p. 62 en 79). Tot slot bevat het akkoord ook een passage over de archieven, waarin de regering zich engageert tot de volledige toepassing van het decreet Archives d’intérêt patrimonial (p. 66). Verder zijn er over cultureel erfgoed niet zoveel concrete beleidsintenties te lezen in dit regeerakkoord. Er is dan ook (nog) geen geïntegreerd erfgoedbeleid (en decreet) zoals in Vlaanderen. Maar daar wil deze regering dus verandering in brengen.

Voor het decembernummer van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed werken we aan een dossier over erfgoed in Wallonië. We komen dan zeker terug op de beleidsintenties, die de bevoegde ministers dit najaar verder concreet zullen uitwerken in hun beleidsnota’s.

Foto: Elysette, Namen. Loic maing via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Jeroen Walterus