Marco de Niet blikt terug na 11 jaar DEN

Marco de Niet

Marco de Niet verlaat Digitaal Erfgoed Nederland voor een nieuwe functie als divisiemananager onderzoek- en onderwijsdiensten en plaatsvervangend directeur bij de Universitaire Bibliotheken Leiden. Hij werkte sinds 2006 bij DEN, eerst als medewerker kwaliteitszorg en sinds 2007 als directeur. In een afscheidsinterview blikt hij terug op zijn tijd bij DEN en ruim 11 jaar digitalisering van erfgoed. Er verscheen ook een uitgebreid interview met Marco de Niet in InformatieProfessional. Aanbevolen lectuur voor iedereen met interesse voor digitaal erfgoedbeleid en digitale cultuur.

Ook in Vlaanderen is Marco geen onbekende. Hij werkte geregeld samen met Vlaamse partners, waaronder ook FARO, onder meer in het Europese project ENUMERATE. In 2013 publiceerde de Taalunie nog een rapport van Marco de Niet,  Jeroen Walterus en Bart De Nil: Waardeer samenwerking: advies over Nederlands-Vlaams beleid voor het duurzaam beheren, behouden en beschikbaar stellen van Nederlandstalig digitaal erfgoed (Den Haag, Nederlandse Taalunie/ Raad voor Nederlandse Taal en Letteren, 2013, 36 p.).

Recent leverde Marco de Niet advies als lid van de stuurgroep van het onderzoek over een ‘operationeel netwerkmodel gecoördineerde decentrale digitale dienstverlening voor de culturele sector’ (KPMG), waarvan de resultaten zullen voorgesteld worden op een sectormoment van het Departement CJM op 26 september.

Jeroen Walterus