Borg de kennis als een collega vertrekt

Foto: Jan Tinneberg via Unsplash

Iedere erfgoedorganisatie heeft dezelfde zwakke plek: waardevolle kennis zit opgeborgen in de hoofden van de medewerkers. Zij weten wat er speelt, zij hebben de connecties en het inzicht in het erfgoed waar ze voor zorgen. Wat als een van deze medewerkers de organisatie verlaat?

"dat lossen we wel op als het probleem zich stelt ..."

... is in dit geval geen goede oplossing. De ervaring leert immers dat weg echt weg is, zelfs als de medewerker beloofde om na het pensioen als vrijwilliger te blijven meedraaien. 

Daarom is het van groot belang om voor het vertrek werk te maken van een goede kennisoverdracht. Zo worden de cruciale kennis en vaardigheden toch doorgegeven én kan de vertrekkende medewerker met een goed gevoel de deur achter zich dichttrekken. Een nieuwe handleiding van FARO helpt u daarbij.

Een traject van kennisborging

Erfgoedland is The Matrix niet, en het is dus een illusie om te denken dat we alle kennis in de hoofden van onze medewerkers eenvoudig in een ander hoofd kunnen overzetten. Wat we wel kunnen doen is ervoor zorgen dat de belangrijkste elementen goed worden overgedragen via een stappenplan:

  • eerst brengt u in kaart welke kennis en kunde de medewerker allemaal heeft;
  • vervolgens bepaalt u welke domeinen cruciaal zijn;
  • daarna analyseert u welk soort informatie u precies nodig heeft;
  • en tot slot duikt u in onze toolbox op zoek naar een fijne methodiek.

Uitgetest en goedgekeurd

Deze handleiding kwam tot stand op basis van een aantal pilootprojecten. Ook organiseerde FARO twee keer een vorming over deze materie. Het Jenevermuseum van Hasselt nam deel aan de eerste editie en dat inspireerde hen om deze mooie afscheidsvideo te maken. Een goed voorbeeld, wat mij betreft!

Deze handleiding maakt deel uit van het traject Tijd voor vakmensen. Het bouwt voort op de vaststelling dat de komende jaren een grote uitstroom aan erfgoedmedewerkers wordt verwacht. Een Europees rapport wees daar onlangs ook nog op.

Foto: Jan Tinneberg via Unsplash

Jacqueline van Leeuwen