Tentoonstellen vanuit bezoekersperspectief. Seminarie met Pat Villeneuve

Bezoekers in Mudam, Luxemburg

Hoe kunnen musea zich meer op bezoekers oriënteren? Dat is de uitgangsvraag van het seminarie van Pat Villeneuve op 20 november in Museum M te Leuven. Villeneuve pleit voor een museale tentoonstellingspraktijk die steeds meer vorm krijgt vanuit het perspectief van de bezoeker. Zij weet aan dit betoog bovendien bruikbare ideeën te koppelen die inzetbaar zijn voor de praktijk.

Zo lanceerde ze onder meer de term ‘edu-curation’, die even fascinerend als veelbelovend klinkt. Villeneuve staat met deze term voor een doorgedreven samenwerking tussen curatoren en educatoren in de tentoonstellingspraktijk. In het seminarie gaat ze in op hoe beide functies en dito competenties elkaar kunnen versterken. Ook ontwikkelde ze het ‘supported interpretation’ model voor bezoekersgeoriënteerde tentoonstellingen.

Haar ideeën en argumenten zullen niet alleen curatoren, publieksbemiddelaars en andere museumprofessionals aanspreken maar ook onderzoekers en studenten met een interesse voor musea.

Pat Villeneuve is professor aan het departement Art Education van de Florida State University en co-auteur van boeken als From Periphery to Center: Art Museum Education in the 21st Century (2007) en Visitor-Centered Exhibitions and Edu-Curation in Art Museums (2017). In 2009 ontving ze de award ‘national museum educator of the year’ van de National Art Education Association.

Praktisch

Het seminarie vindt plaats op dinsdag 20 november 2018, van 13.30 tot 15.00 uur, in museum M, Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven. Inschrijven kan door een e-mail te verzenden met daarin al uw contactgegevens en als onderwerp 'Pat Villeneuve', naar lode.vermeersch@kuleuven.be. Alle info vindt u in bijgevoegde flyer

Dit seminarie is een co-organisatie van FARO, HIVA-KULeuven en Museum M Leuven.

Foto: Bezoekers in MUDAM, Luxemburg (c) FARO

Hildegarde Van Genechten