Sluit u ook aan bij het team van Erfgoedklasbakken?

Erfgoedklasbak van SMAK bij Atheneum Keerbergen 2023 © FARO door Dries Theuwissen

Outreach tot in het klaslokaal: lijkt het u een spannend avontuur of bent u toch niet zo zeker? Ontdek in deze blog alle argumenten waarom u die comfortzone toch eens best verlaat en vooral, hoe vele Erfgoedklasbakken u al voorgingen. 

Save the date: startdag 10 november

Samen staan we sterk! U staat er niet alleen voor om dit experiment vorm te geven. Op 10 november ontvangen we u graag bij FARO in Brussel om samen te brainstormen en om inspiratie te verzamelen. Binnenkort vindt u de startdag terug in de FARO-kalender en kunt u zich inschrijven. Blijft u graag op de hoogte, ook als u niet aanwezig kunt zijn? Mail eva.begine@faro.be en we zorgen ervoor dat u niets mist in aanloop naar de Erfgoedweken 2024. 

Twijfelt u toch nog? Enkele argumenten op een rij:

Wat levert het op voor mezelf of voor mijn erfgoedorganisatie?

Wat levert het op voor de leerling en leerkracht?

Hoe gaat u verder na de startdag?  

FARO-Erfgoedklasbak Jacqueline werkt rond volksverhalen in De Regenboog 2023 © Erfgoedcel Leuven - An Minnen
Erfgoedklasbak AMSAB 2023 © FARO door Dries Theuwissen
Erfgoedklasbak en herborist Daniëlle Houbrechts 2023 © FARO
Erfgoedklasbak van Scouts en Gidsenmuseum in De Regenboog © Erfgoedcel Leuven - An Minnen

Registreer uw activiteit via inschrijven.erfgoeddag.be vanaf einde september

Zo zorgt u ervoor dat leerkrachten uw aanbod vinden via cultuurkuur.be, het platform voor leerkrachten om een cultureel aanbod te verkennen dat past bij hun klassen. Bovendien nemen we dit aanbod mee op in de nationale communicatie via o.m. de nieuwsbrieven van onderwijskoepels, en ondersteunende websites als KlasCement en Archief voor Onderwijs. Hulp nodig bij de registratie? Contacteer uw lokale erfgoedcel of FARO via info@erfgoeddag.be 

Voorbereiding deel 1 

Spreek zeker uw eigen onderwijscontacten aan om uw aanbod bekend te maken. Uw regionale erfgoedcel ondersteunt graag bij de verspreiding van dit aanbod. Neem zeker contact op met hen. Wil u gericht bepaalde scholen of onderwijsrichtingen aanschrijven? Dan kunt u het onderwijsaanbod in uw regio verkennen via deze website van Onderwijs Vlaanderen.

Voorbereiding deel 2 

Nog niet helemaal zeker hoe u een activiteit kunt opstarten? Hoe u in dialoog kunt gaan met de klas en welke vragen u hen kunt stellen? Krijgt u graag tips over werkvormen? Dan kan een eerste verkenning van het digitale leerpad, dat FARO ontwikkelde in samenwerking met Oetang Learning Designers al een goede start zijn. Meer vragen? Houd zeker de kalender van FARO in het oog voor interessante vormingen. Contacteer gerust eva.begine@faro.be, medewerker educatie/Erfgoedweken, als u nog met andere twijfels of vragen zit. 

Gluren bij de buren

FARO capteerde een aantal klasbezoeken van Erfgoedklasbakken die ongetwijfeld inspirerend kunnen werken. Wat leert u van Wouter Sinaeve, Katrijn D’hamers, Bert Watteeuw of Sophie Gyselinck, Erfgoedklasbakken van het eerste uur? 

Wouter Sinaeve (Yper Museum) trok in 2023 naar De Bron in Tielt en gaf er de workshop ‘Het bewaren waard’ aan een diverse groep leerlingen in het kader van een Erasmus+ project. Hij liet leerlingen nadenken over de waarde van kunstvoorwerpen, klein en groot. Hoe beslist een museum welke stukken wel en niet in een expo komen? 

Katrijn D’hamers is bij FARO adviseur participatie en diversiteit. Ze liet leerlingen van het vijfde middelbaar nadenken over inclusieve taal aan de hand van erfgoedverhalen. 


Directeur van het Rubenshuis, Bert Watteeuw nam de estheticales van Stijn Houtman over en vertelde over het leven van Rubens.  

En Sophie Gyselinck van ADVN - archief voor nationale bewegingen- organiseerde een les over propagandatechnieken. Aan de hand van origineel filmmateriaal, pamfletten en verkiezingsaffiches zette ze de leerlingen aan het denken over de vraag hoe propaganda de kiezer kan verleiden en overtuigen. 


Foto's: © FARO door Dries Theuwissen, © Erfgoedcel Leuven - An Minnen en © FARO

eva.begine