Winterse update van de ErfgoedApp

winterupdate ErfgoedApp

De winterupdate van de ErfgoedApp bevat enkele verbeteringen en nieuwigheden die we in nauw overleg met onze creatieve community van makers realiseerden. In deze blog leest u hoe die eruit zien en ontdekt u welke plannen we voor 2023 in petto hebben.

De groei van de ErfgoedApp zette trouwens door in 2022. Dat betekende een uitstekend jaar! Zo steeg het aantal app downloads tot 189.550. Met 555 tours en meer dan 20.000 verhalen blijft ook dit aanbod stijgen. In 2023 plannen we niet alleen verschillende workshops, maar ook een nieuw bootcamp rond erfgoedspelen maken. Met 3D-visualisatie verkennen we nieuwe innovatieve mogelijkheden.

tours zoeken in de ErfgoedApp

Zoek een tour in de app

Rechtstreeks een tour zoeken, dat is handig wanneer u niet in de buurt van de tour bent. Vanaf nu is dit mogelijk. Naast de tourfilter ziet u een vergrootglas. Klik daarop om te starten met zoeken.

Het scherm blijft actief bij het starten van een tour

Sommige tours bevatten veel standalone content waardoor het even kan duren alvorens de tour is opgestart. Dat komt omdat alle content gedownload wordt op de smartphone zodat u later zonder internet verder kunt. Vanaf nu blijft het scherm actief tijdens deze download. Zo kan de eco-modus van de smartphone niet opstarten en (ongewenst) de download onderbreken.

De GPS pop-up werd verbeterd

Wanneer u een wandeling, zoektocht of fietstocht volgt met de ErfgoedApp, krijgt u pop-ups wanneer u aankomt bij de locatie. Deze pop-ups verschijnen ook als u de ErfgoedApp opent en in de buurt bent van een infobord of een erfgoedbord. Wanneer u vroeger een tour al verkende via de 'dichtbij'-functie vanop afstand, dan verschenen pop-ups niet altijd. Dit hebben we nu aangepast. Wanneer u voor het eerst op een locatie komt, dan krijgt u de pop-up steeds te zien.

extra template 3D on floor

3D en integratie Sketchfab bieden meer mogelijkheden

De ErfgoedApp maakt het mogelijk om 3D-objecten eenvoudig te tonen via de browser en via de smartphone. Via augmented reality kunt u objecten ook in een echte omgeving plaatsen. En dankzij een integratie met Sketchfab zijn er nog meer mogelijkheden.

Speciaal voor deze integratie bevat de ErfgoedApp een extra template editor die u te zien krijgt bij het maken van content. Binnenkort kunt u voorbeelden en documentatie over deze nieuwe template editor terugvinden in de ErfgoedApp DIY.

Tijdens de collegagroep digitale collectieregistratie op 16 maart demonstreren we hoe dit werkt. Interesse? Inschrijven kan hier.

Bootcamp 'Erfgoedspelen maken'

In de ErfgoedApp zitten heel wat spelen en zoektochten. In de ErfgoedApp DIY vindt u een reeks tips en richtlijnen voor het maken van zo'n spelvormen. 

Heeft u al eens een workshop ErfgoedApp gevolgd en wil u verder verkennen wat u met spelvormen kan doen binnen de app? Hou dan de FARO-kalender in het oog. In maart organiseren we een bootcamp 'Erfgoedspelen maken'. Inschrijvingen starten binnen enkele weken.

inspiratiesessie up Dig It Up

Maak kennis met de ErfgoedApp tijdens twee inspiratiesessie op Dig It Up

Op 14 februari vindt in Antwerpen een nieuwe editie van Dit It Up plaats, dé inspiratiedag voor alle vormen van digitale cultuureducatie. Ook de ErfgoedApp komt in het dagprogramma aan bod. Tijdens een basissessie maakt u kennis met de mogelijkheden van de app en met het format van een 'erfgoedspel'. Erfgoedcel Midwest, Oetang en FOMU vertellen over hun ervaringen.

1/ Ontdek MEER met de ErfgoedApp (FARO)

Meestal moet u op stap gaan met de ErfgoedApp om de meer dan 20.000 verhalen over erfgoed, kunst en natuur te ontdekken. Voor één keer maakt FARO een uitzondering en brengen we enkele inspirerende voorbeelden en verhalen uit de ErfgoedApp naar Dig It Up. Wist u dat de ErfgoedApp spelen bevat voor jeugdbewegingen, zoektochten voor kinderen en families en inclusieve museumtours met Vlaams Gebarentaal? FARO neemt u mee in een inspirerende sessie met erfgoedverhalen uit de meer dan 500 tours in de app. Tijdens deze sessie gaat u ook actief aan de slag, want via de augmented reality technologie van de app stapt u letterlijk in enkele erfgoedverhalen.

2/ Cultureel erfgoed digitaal beleven (Erfgoedcel Midwest, Oetang en FOMU i.s.m. FARO)

Het Erfgoedspel is een interactief spel, gekruid met lokale historiek, verpakt in een app. Het is bedoeld voor leden van jeugdbewegingen tussen 13 en 16 jaar. Door middel van verschillende mogelijke spelformats op de app maakt het jonge publiek kennis met spannende lokale erfgoedverhalen. Het spel is een initiatief van de West-Vlaamse erfgoedcellen, maar kan mits wat lokale aanpassingen gespeeld worden in elke gemeente.

Benieuwd hoe u eveneens van dit spel gebruik kan maken? Of wil u meer weten over het ontwikkelproces in cocreatie met jeugdleiders? Hugo Verhenne (erfgoedcel Midwest) en Simon Vankerckhove (Oetang Learning Designers) vertellen u er alles over.

Inschrijven kan via mediawijs.be

Bram Wiercx