Collegagroep digitale collectieregistratie

De Collegagroep digitale collectieregistratie brengt projecten samen die ondersteuning krijgen via de ‘Inhaalbeweging digitale collectieregistratie’, een initiatief van het Departement CJM. De bijeenkomsten staan ook open voor collega's uit de cultureel-erfgoedsector die (nog) geen project hebben lopen. Het doel is om ervaringen te delen. 

Programma

10.30 uur: Start voormiddaggedeelte. Vier collega’s delen hun projectresultaten. Na elke presentatie kunt u vragen stellen. De projecten:

 • Museum Hof van Buysleden: DIGIBOU. Een digitale toekomst voor de Bourgdonsiche Erfenis (Famke Peters)
 • VAi: Van de lichtbak af  (Frits Vandeweghe)
 • Museum Mayer van den Bergh: Het historisch archief van het Museum Mayer van den Bergh: Reconstructie van de (inter)nationale netwerken van een Antwerpse verzamelaarsfamilie (Jacoba Waumans)
 • M Leuven: project Druk! Werk!  (Jochen Suy)

11.50 uur: Presentatie over het Invulboek objecten, een online handboek voor het documenteren van cultureel-erfgoedobjecten in een collectiebeheersysteem (Alina Saenko) 

12.10 uur: Update over de Erfgoeddatabanken (Tinneke De Clercq)

12.30 uur: Broodjeslunch

13.30 uur: Keuze uit twee sessies

Sessie 1: Beeldherkenning als casestudy

Gezichtsherkenning kan ingezet worden als tool voor metadatacreatie. Wat als metadata zo volledig zijn dat u met de naam van een persoon alle beelden van die persoon in uw archief vindt? Als we metadatacreatie en metadataverrijking handmatig zouden aanpakken wordt dit een monnikenwerk. In deze sessie presenteren VAi, ADVN en meemoo verschillende usecases, hieronder een kort overzicht:

 • ADVN, KOERS en FOMU komen hun onderzoeksproject en de implementatie van een structurele beeldherkenningswerking toelichten. Dit was een onderdeel van hun inhaalbeweginsgsproject ‘Tegenlicht’. (Phaedra Claeys) 

 • VAi komt uitleggen hoe hun beeldherkinning-onderzoeksproject binnen het inhaalebwegingsproject ‘Van de Lichtbak af’ verlopen is. Ze zullen de learning en goede praktijken delen. (Frits Vandeweghe)

 • Meemoo-collega Matthias Priem komt een stand van zaken geven rond het GIVE-project rond metadata.Sessie 2: Workshop 3D-digitalisering en 3D-objecten tonen via de ErfgoedApp Manager

Sessie 2: Workshop 3D-digitalisering en 3D-objecten tonen via de ErfgoedApp Manager

De ErfgoedApp maakt het mogelijk om 3D-objecten eenvoudig te tonen via de browser en via de smartphone. Het is ook mogelijk om de objecten via augmented reality te plaatsen in een echte omgeving. Door een integratie met Sketchfab is er een groot aantal mogelijkheden. Bram Wiercx van FARO demonstreert hoe dit werkt aan de hand van een 3D-digitalisering uit het Give project en via Sketchfab. Daarna kan u het zelf uittesten in de ErfgoedApp manager. Breng uw organisatielogin voor de ErfgoedApp manager mee naar de workshop of vraag vooraf een login voor de ErfgoedApp.

15.30 uur: Einde

Deze collegagroep is een initiatief van FARO, meemoo en het Departement CJM en heeft tot doel uitwisseling, intervisie en coaching te geven bij de projecten van de inhaalbeweging digitale collectieregistratie/data. 

Tarieven

 • Het standaardtarief voor deze vorming is 0 euro (gratis).
 • Het kortingstarief voor deze vorming is 0 euro (gratis) en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
 • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
 • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Inschrijven
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht. Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland. De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel
Prijs
Gratis
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Contactpersoon
Adviseur digitaal erfgoed | ICT-manager
T
02 213 10 67

Elders op FARO

U bent ErfgoedApp-tourmaker en wil uw tour nog beter promoten? Dan biedt FARO u de mogelijkheid om een folder te ...
Op 16 mei heten we u en de rest van de cultureel-erfgoedsector welkom in Lamot voor een Groot Onderhoud over ...
Collecties vormen het hart van een museum, archief of erfgoedbibliotheek. Maar welke accenten zijn van tel als het over collectiebeleid ...