De ErfgoedApp, uw reisgenoot op Erfgoeddag

ErfgoedApp ErfgoedDag

Speelse activiteiten en avontuurlijke tours die aansluiten bij het Erfgoeddag-thema 'Game On!', da's een kolfje naar de hand van de ErfgoedApp. De app laat bezoekers dan ook al vele jaren en met succes kennismaken met cultureel erfgoed.

Misschien gebruikte u de app zelf al bij een vorige Erfgoeddag-activiteit? Ook voor de volgende editie heeft de ErfgoedApp heel wat troeven in huis:

  • Interactieve zoektochten waarbij bezoekers via hun smartphone op zoek gaan naar verborgen objecten of verhalen in een museum of stad. Door hints te ontcijferen en raadsels op te lossen, krijgen ze toegang tot nieuwe locaties en meer informatie over het erfgoed.
  • Escape games waarbij bezoekers een uitweg proberen te vinden door raadsels op te lossen en op speurtocht te gaan door een erfgoedlocatie.
  • Speurtochten die mensen uitdagen om op ontdekking te gaan. Zo kunnen bezoekers de omgeving verkennen door middel van opdrachten en vragen die hen op een speelse manier iets leren over het erfgoed.

Samenwerken met jeugdbewegingen


Erfgoedorganisaties en jeugdbewegingen slaan de handen in elkaar. Op basis van vier invulbare spelformats en de ErfgoedApp bedenkt en speelt u een spel rond het erfgoed in uw buurt. Ontdek meer op erfgoedspel.be.

Maak iets duurzaams en haal inspiratie uit voorbeelden

Een speelse erfgoedtour maken vraagt wat voorbereiding en creativiteit, maar het is ook een investering op lange termijn. Uw tour kan immers niet alleen op Erfgoeddag, maar ook daarna gebruikt worden. Maakt u een spel voor kinderen van 6 tot 12 jaar? Dan kunt u een spel met Oehoe maken, de mascotte van de ErfgoedApp. Enkele voorbeelden:

Creatief aan de slag


Laat uw creativiteit de vrije loop en maak van Erfgoeddag een onvergetelijke speelse ervaring.

Erfgoeddag

Erfgoeddag 2025 draait om het thema Game on! Of u nu oude volksspelen nieuw leven wilt inblazen, een interactieve tentoonstelling over sportgeschiedenis wilt organiseren, of samen met lokale jeugdverenigingen een doe-activiteit wilt opzetten: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Om u op weg te helpen, bundelden we allerlei inspiratie. Van werkvormen en locaties tot mogelijke partners en inhoudelijke voorbeelden: u vindt het allemaal in ons inspiratieluik

Bram Wiercx