Infografiek programma 'Ergoedcollecties, gezondheid en welzijn'

Workshop erfgoed en dementie 2016

In 2015 organiseerde we een kleine workshop over erfgoed en dementie. Dit groeide gestaag maar zeker uit tot de publicatie- en vormingsreeksen Erfgoed en Dementie (2015), Meer dan Erfgoed. Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn (2016) en Hoe creëer je een autismevriendelijk museum (2017). Hierop verder bouwend zette we samen met verschillende partners uit de cultureel-erfgoed- en zorgsector het driejarige programma Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn op.

Meer dan piloottrajecten

Centraal in dit programma staan een reeks van piloottrajecten die focussen op het inzetten van erfgoedcollecties om het welzijn en de gezondheid van mensen te verbeteren én op het meten en evalueren van de gerealiseerde impact. We hebben ons als doel gesteld om tegen eind 2019 te landen met een generieke toolset en een trainingsaanbod voor cultureel-erfgoed- en zorgactoren.

Het programma behelst meer dan de piloottrajecten. Zo is er een modulair vormingstraject waarmee we de opgebouwde kennis en expertise willen verspreiden in de cultureel erfgoedsector, begeleiden we onderzoek naar de impact van interventies met erfgoedobjecten op personen met dementie en hun mantelzorgers, werken we aan een internationaal kennisnetwerk, ontwikkelen we vormingen voor zorgprofessionals én een raamwerk voor het openstellen van onze erfgoeddepots voor welzijnsactiviteiten binnen een internationaal netwerk. De infografiek die voor 2018 het programma in cijfers weergeeft, spreekt boekdelen.

Infografiek programma Ergoedcollecties, gezondheid en welzijn

Conferentie en boek

Wil u meer te weten komen over enkele piloottrajecten? Schrijf u dan in voor de internationale conferentie Participation in cultural heritage for mental health recovery die we op 29 en 30 november 2018 organiseren in Museum Dr. Guislain te Gent. Daags voordien wordt in het Gents stadhuis tijdens de openingsreceptie van de conferentie de publicatie Cultureel erfgoed voor welzijn. Naar een raamwerk voor interventies met cultureel erfgoed voor welzijn en gezondheid boven de doopvont gehouden. Nog een reden om u in te schrijven!

Foto: FARO, workshop erfgoed en dementie, 10 mei 2016, BIE TERF Roeselare

Infografiek: Jonathan Sommereyns

Bart De Nil