Burgers zijn best tevreden over het cultuurbeleid in hun gemeente. Maar erfgoed blijft nog steeds het kleine broertje en verdient meer aandacht. Dit blijkt uit een grootschalige burgerbevraging in Vlaanderen en Brussel.
Nog tot 11 maart is het Week van de Vrijwilliger. Een mooie gelegenheid om alle erfgoedvrijwilligers in de bloemetjes te zetten. Want ook voor de cultureel-erfgoedsector zijn vrijwilligers levensbelangrijk!
Van 3 tot 11 maart 2018 is het opnieuw de Week van de Vrijwilliger. Een mooie gelegenheid om alle erfgoedvrijwilligers in de bloemetjes te zetten. Want voor de cultureel-erfgoedsector zijn deze vrijwilligers onmisbaar.
Het Spermalie-gesticht voor doven en blinden is een begrip in Brugge. Ook voor erfgoedwerkers. Zo vindt u er een schitterende bibliotheekcollectie en collecties hulpmiddelen voor mensen met een beperking. Deze collecties zijn nu geïnventariseerd en digitaal ontsloten.
Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft de tweede projectoproep gelanceerd in het kader van het transitiereglement voor culturele projecten van bovenlokaal belang. Een subsidieaanvraag indienen kan tot en met 1 april 2018.
Al bijna 10 jaar is het Stadsarchief Leuven bezig om de registers van de Leuvense schepenbank te digitaliseren. Deze registers staan vol met boeiende verhalen die het Stadsarchief nu op een verrassende manier naar buiten brengt.
Heeft u in het verleden een lokaal project uitgewerkt over de Tweede Wereldoorlog? Mocht dit project best gezien worden en wilt u uw ervaringen delen? Signaleer het ons!
Werkt u als erfgoedprofessional met vrijwilligers? Heeft u alle cursussen gevolgd, maar heeft u toch nog vragen over uw vrijwilligerswerking? Dan zijn deze intervisiebijeenkomsten vrijwilligerswerk helemaal voor u.
Op 16 januari 2018 organiseerden we een studiedag over de Kaderconventie van Faro, participatie en het lokale erfgoedbeleid. De verslagen van deze dag kunt u nu raadplegen.
De Vlaamse Regering heeft het voorontwerp van het Bovenlokaal Cultuurdecreet principieel goedgekeurd. Het nieuwe decreet wil een dynamische bovenlokale cultuurwerking stimuleren.
Op 14 oktober 2018 trekken we naar de stembus voor nieuwe gemeenteraden. Op dit moment lopen er tal van campagnes om toekomstige lokale beleidsmakers te overtuigen om te blijven investeren in cultuur en erfgoed. Een overzicht.
Overal in Vlaanderen vindt u in deze tijd van het jaar buitenkerststallen. Toch staat deze traditie ook onder druk. Om de traditie te bewaren voor het nageslacht, heeft Erfgoed Noorderkempen de opbouw van zo’n buitenkerststal vastgelegd op camera.