Overal in Vlaanderen vindt u in deze tijd van het jaar buitenkerststallen. Toch staat deze traditie ook onder druk. Om de traditie te bewaren voor het nageslacht, heeft Erfgoed Noorderkempen de opbouw van zo’n buitenkerststal vastgelegd op camera.
132 culturele projecten van bovenlokaal belang krijgen subsidies in het kader van de transitiereglementen. Dat heeft Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz bekendgemaakt op 13 december.
Vanaf 1 januari zorgt Vlaanderen voor een gratis verzekering voor vrijwilligers. Organisaties kunnen zo’n verzekering afsluiten voor hun vrijwilligers. Dat heeft minister van Cultuur Sven Gatz bekendgemaakt.
Op zaterdag 25 november reikte de Provincie West-Vlaanderen haar tweejaarlijkse Erfgoedprijs uit. Laureaten waren het Wielermuseum voor de tijdelijke expo 'Koers is religie' en Jan Trachet, voor zijn onderzoek naar middeleeuwse havensites.
Met het educatief pakket 'Curieuzereuzen' wil LECA kinderen uit de eerste graad lager onderwijs warm maken voor de reuzencultuur.
Erfgoedcellen, musea en archieven uit eenzelfde regio zijn belangrijke partners in de uitbouw van een regionaal erfgoedbeleid. Om u te prikkelen en te inspireren, bundelden we vijf voorbeelden van regionale (samen)werkingen.
5 december was het de Internationale Dag van de Vrijwilliger. Naar aanleiding van deze dag willen we stilstaan bij het waardevolle en onbetaalbare werk van onze vrijwilligers, ook in de cultureel-erfgoedsector.
Hoe kunt u de lokale gemeenschap spelenderwijs warm maken voor erfgoed? En haar meteen ook laten kennismaken met minder zichtbaar of onbekend erfgoed? De cultuurdienst van Beringen ging de uitdaging aan en ontwikkelde een kwartetspel voor erfgoed.
Een boeiende verzameling oorlogsplakkaten uit de collectie van Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is nu eenvoudig te raadplegen via de digitale beeldbank DAMS. Dankzij de gebruiksvriendelijke databank kunnen bezoekers de plakkaten snel terugvinden en digitaal bekijken.
Op vrijdag 27 april 2018 organiseert Poppunt de derde editie van Lokale Helden. Ook erfgoedorganisaties kunnen mee hun schouders onder dit initiatief zetten. Niet alleen steunt u zo lokaal talent, u kunt er ook een nieuw publiek mee bereiken.
5 december is de Internationale dag van het Vrijwilligerswerk. Het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk verzamelt zoveel mogelijk acties die vrijwilligerswerk ondersteunen en promoten. Ook u kan meewerken en zo uw vrijwilligers nog eens extra in de bloemetjes zetten.
Met het project ‘Generatiebedrijven’ ging Erfgoedcel TERF op zoek naar bedrijven die al minimum drie generaties in handen zijn van dezelfde familie. Er werden 36 bedrijven geïnterviewd, gaande van grote bedrijven met 300 werknemers tot kleine tweemanszaken.