Deel uw ervaring met burgerparticipatie in erfgoedbeleid

Mensen luisteren naar een uiteenzetting. Foto: RU Recovery Ministries via Unsplash

Samen met Histories wil FARO verhalen verzamelen over burgerparticipatie in lokaal erfgoedbeleid. Bent u betrokken bij een adviesraad? Of hebt u ervaring met een andere vorm van beleidsparticipatie op lokaal vlak? Dan nodigen we u uit om uw ervaring te delen!

Waarom nu?

Met de start van de nieuwe gemeentelijke legislatuur in 2025, worden ook de gemeentelijke adviesraden heringericht. Om lokale besturen, erfgoedraden en vrijwilligers daarbij te inspireren, zoeken we positieve verhalen over burgerparticipatie in lokaal erfgoedbeleid.

FARO is het steunpunt voor de cultureel-erfgoedsector. Wij ondersteunen erfgoedprofessionals, maar ook lokale besturen met vragen over cultureel erfgoed. Histories werkt voor en door erfgoedvrijwilligers. De thematiek van burgerparticipatie in lokaal erfgoedbeleid, raakt aan de werking van onze beide organisaties. Daarom dat FARO en Histories voor deze oproep de handen in elkaar slaan.

Wat zoeken we?

We zijn op zoek naar verhalen over adviesraden en andere vormen van beleidsparticipatie. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een adviesraad die op eigen initiatief adviezen ontwikkelt en indient bij de gemeente.
  • een belronde waarin burgers hun mening kunnen geven over erfgoedthema’s.
  • een digitaal platform waar inwoners kunnen stemmen en discussiëren over erfgoed.
  • een denkcafé waar visies over erfgoedbeleid worden gedeeld.
  • een referendum over belangrijk lokaal erfgoed.

Hoe deelt u uw verhaal?

Vul onze oproep in voor 30 juni 2024. We beantwoorden alle inzendingen en verzamelen de beste voorbeelden. Tegen het einde van het jaar publiceren we de resultaten. 

Doe mee en inspireer anderen

Uw ervaring kan van grote waarde zijn voor lokale besturen, erfgoedprofessionals en erfgoedvrijwilligers die willen inzetten op burgerparticipatie. Deel uw verhaal en help mee om het erfgoedbeleid in uw lokaal bestuur te versterken. Het invullen van onze vragen gaat snel en eenvoudig.

Foto: RU Recovery Ministries via Unsplash

Gregory Vercauteren