Uit de praktijk: kapelletjes in Vlaanderen

Uit de praktijk: kapelletjes in Vlaanderen

De meimaand is traditioneel de maand waarin talloze Mariakapelletjes worden versierd. Een mooie gelegenheid dus om u voor te stellen aan Kapelletjes in Vlaanderen, een fonkelnieuw platform dat alle kapelletjes op één website bundelt.

Vlaanderen en Brussel staan vol met kapelletjes. De kennis erover is echter versnipperd. Bovendien ligt de nadruk vaak op het bouwkundige erfgoed, en blijft het roerend en immaterieel erfgoed in verhouding onderbelicht. Daarom kunt u nu terecht op kapelletjes.be. Meteen een uitgelezen kans om bestaande inventarissen onder de loep te nemen en op één centrale plaats in te voeren, of om nieuwe informatie in te geven. Zo kan iedereen deze schat aan kennis raadplegen.

Het platform bevat ook een inspiratiegids, bedoeld om lokale organisaties, verenigingen en personen te ondersteunen bij het voortzetten van tradities of het herlanceren ervan. Dit digitale overzicht bevat inspirerende initiatieven en praktische tips over hoe u concreet aan de slag gaat, met wie u kunt samenwerken en waar u terechtkunt voor ondersteuning.

Het project 'Kapelletjes in Vlaanderen' is een initiatief van PARCUM, KADOC KU Leuven en een reeks andere partners.

Op de afbeelding: Heilige Mariakapel - Sint-Joris - Beernem. Spotter2 via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Gregory Vercauteren