De Vlaamse minister van Cultuur heeft zich tot doel gesteld om de achterstanden op het vlak van collectieregistratie in de cultureel-erfgoedsector weg te werken. Een nieuw subsidiereglement voor digitale collectieregistratie moet hier concreet werk van maken.
Het Kasteel Ter Rijst in Pepingen is een unieke locatie ten zuiden van Brussel. Op uitnodiging van het departement CJM kunnen cultuurorganisaties deze culturele infrastructuur huren om er hun jaarwerking uit te bouwen.
In 2019 vieren Brussel en Vlaanderen het leven en de tijd van Pieter Bruegel. In het kader van dit Bruegeljaar 2019 lanceert de Vlaamse Gemeenschapscommissie een eenmalige projectoproep.
Minister van Cultuur Sven Gatz besliste Steltenlopen in Merchtem toe te voegen aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het is meteen het laatste element dat op de huidige inventaris Vlaanderen wordt geplaatst, die vanaf 2019 wordt vernieuwd.
Met het jaarlijks campagneweekend Dag van de Trage Weg, op 20 en 21 oktober, zetten duizenden wandelaars, fietsers en ruiters in heel Vlaanderen trage wegen in de kijker. Doet u ook mee?
Tijdschrift 'faro' presenteert in dit zomernummer een uitgebreid focusdossier over de voor- en nadelen van de verzelfstandiging van musea. Met analyses, vooraanstaande stemmen en voorbeelden van zowel binnen- als buitenlandse cases.
Tot 15 januari konden cultureel-erfgoedorganisaties bij het Departement CJM een werkingssubsidie aanvragen onder het nieuwe Cultureelerfgoeddecreet voor de periode 2019-2023. Het is de eerste keer dat alle deelsectoren dat samen voor een nieuwe beleidsperiode konden doen.
De Vlaamse Erfgoedbibliotheek is bezorgd over een nieuwe richtlijn die binnenkort wordt besproken in het Europees Parlement. Het voorstel, bedoeld om de geldstromen van terreurorganisaties aan banden te leggen, kan ook erfgoedbibliotheken onbedoeld treffen.
Werkt u samen met jongeren? Als leerkracht of begeleider in een culturele vereniging? Bent u geïnteresseerd om een debat over Europa en burgerschap met jongeren op gang te brengen? Lees dan vooral verder, want dan zal dit u vast interesseren.
Met de subsidieoproep Innovatieve Partnerprojecten kunnen culturele organisaties samenwerkingen aangaan met niet-culturele partners. In de aanloop naar de indiendatum organiseert het Departement Cultuur, Jeugd en Media op dinsdag 19 juni een inspiratienamiddag.
Bezoekers met een smartphone of tablet kunnen vanaf nu de Sint-Janskerk ook op een interactieve wijze ontdekken. De Sint-Janskerk is daarmee de eerste kerk in Vlaanderen die gebruikmaakt van de ErfgoedApp.
De lokale cultuursector staat voor een digitale uitdaging. Met een nieuwe projectoproep wil Cultuurconnect lokale cultuurprofessionals ondersteunen om deze uitdagingen om te zetten naar vernieuwende ideeën.