Tijdens het Groot Onderhoud op vrijdag 9 november lanceerde Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz de vernieuwde website immaterieelerfgoed.be. Het platform brengt de rijkdom van het niet-tastbare erfgoed in Vlaanderen in beeld dat we koesteren en levend willen houden.
VIAA, het Vlaams Instituut voor Archivering, wil zoveel mogelijk audiovisueel materiaal redden van de ondergang. Op 27 oktober, de Dag van het Audiovisueel Erfgoed, werd die missie in de kijker gezet met de lancering van 'Ken je drager'.
Een toolkit voor leraren in alle 24 officiële talen van de EU helpt leerkrachten van de lagere en secundaire school om bij lessen en klasgesprekken jongeren spelenderwijs kennis te laten maken met het rijke en diverse culturele erfgoed van Europa.
In de lente van 2020 verschijnt bij CegeSoma/Rijksarchief een bronnengids over het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Momenteel zijn de samenstellers van deze gids nog op zoek naar bijdragen. Een oproep.
Het is een begrip in de sector: de Europa Nostra Awards. In 2019 zullen weer tot dertig erfgoedrealisaties over heel Europa beloond en bekroond worden in diverse categorieën. Deadline om u kandidaat te stellen is 15 november 2018.
Hoe kunnen we het potentieel van tijdschriften maximaal oogsten anno 2020? Van boekhandel tot bibliotheek, van beleid tot onderwijs? Op 7 december nodigt FOLIO u uit om mee na te denken over deze en vele andere vragen.
Het Europeana Vlaanderen Overlegplatform komt na een korte hiatus terug samen op woensdag 21 november. Er zijn ondertussen heel wat dingen veranderd in het Europeana landschap.
Het Departement CJM organiseert trajectbegeleidingen voor Limburgse (sociaal-)culturele organisaties die hun interne werking wensen te versterken op vlak van human resources, communicatie, financieel en strategisch management.
Het Uitvoerende Agentschap EACEA heeft de subsidieoproep 2019 voor 'Europese Samenwerkingsprojecten' gepubliceerd op 16 oktober 2018. De deadline is 11 december 2018.
In heel Europa wordt op (en rond) donderdag 25 oktober European Historic Theatres Day gevierd. Voorstellingen, lezingen, rondleidingen en andere feestelijkheden vestigen een dag lang de aandacht op theater als waardevol cultureel erfgoed.
Op 19 november kan u in Brussel naar een interactieve conferentie over de recente en toekomstige erfgoedontwikkelingen op Europees vlak. Want wat doet Europa nu precies en wat kan dit betekenen voor u als Vlaamse erfgoedwerker of beleidsmaker?
Het mandaat van de leden van de Vlaamse Commissie Onroerend Erfgoed loopt eind 2018 af. De eerdere oproep tot kandidaatstelling wordt nu verlengd tot en met maandag 5 november.