Narratieve zorg, of het vertellen van levensverhalen, maakt opgang in het welzijnswerk. En daar zitten heel wat kansen om bruggen te slaan naar de erfgoedsector. Dat blijkt in elk geval uit het recent afgeronde erfgoedproject 'Het leven verteld', een samenwerking tussen de vzw cultureel erfgoed...
Wie familie heeft in het Denderland kan nu met één muisklik zijn voorouders terugvinden. Erfgoedcel Denderland en vier gemeenten uit het Denderland hebben de bevolkingsregisters toegankelijk gemaakt via de erfgoedbank Made in Denderland.
Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk start met een nieuw project over vluchtelingen als vrijwilligers. Een online bevraging trapt het project af.
‘Kleine dingen kunnen een groot verschil maken’, dat is het leidmotief van het grassroots erfgoedtraject O Lab. Een stand van zaken.
Het pilootproject kreeg als titel: 'Geen blinde vlek meer: naar een grondiger kennis en een grotere bekendheid van de collectie hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking'.
Wat is de voorlopige balans van anderhalf jaar pandemie op het cultureel-erfgoedveld? Waar had de sector het moeilijk mee, waar lagen mogelijke kansen? De werkgroep onderzoek van FARO ging met deze vragen aan de slag.
Tijdens ons tweede Participatiecafé, op 5 juni 2018 in Kessel-Lo, horen we twee opmerkelijke verhalen. Het lokale dienstencentrum Ter Vlierbeke verrast ons door zijn enorme openheid en ‘ondernemerschap’. En burgerinitiatief OpgewekTienen verbluft met een overweldigende daadkracht.
Voor de ontsluiting van haar mineralencollectie is KU Leuven op zoek naar vrijwilligers die helpen bij het transcriberen van de originele labels. De universiteit werkt hiervoor samen met het crowdsourcingplatform DoeDat.
Welke acties ondernam het Lerend netwerk mondelinge geschiedenis eind 2023 en wat staat er op de planning voor dit voorjaar? In deze blog komt u er alles over te weten.
De resultaten van de Datamonitoring archieven (najaar 2022) zijn nu beschikbaar. Lees er alles over in ons nieuwe onderdeel 'FARO-onderzoek'.